eur:
388.71
usd:
361.65
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

A Snowden által kiadott titkok segítették az Iszlám Állam terroristáit

Az Iszlám Állam (IÁ) terrorcsoport "nyilvánvalóan" felhasználta az Edward Snowden által kiszivárogtatott titkos információkat arra, hogy kijátssza az amerikai hírszerzést - jelentette ki Chris Inglis, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt igazgató-helyettese a The Washington Times pénteki számában megjelent interjújában.

Inglis januárig volt a külföldi jelhírszerzésre szakosodott ügynökség élén. Szavai szerint nehezebbé vált lenyomozni az iraki és a szíriai militánsokat, amióta Moszkvába szökött informatikus által kiszolgáltatott dokumentumokból mindenki számára kiderült, hogy milyen eszközökkel és módszerekkel figyeli meg az NSA Amerika ellenségeinek online tevékenységét.

Az IÁ, amelynek tevékenységét jól képzett informatikusok is támogatják, a kiszivárogtatások nyomán drasztikusan megváltoztatta a megfigyelés kijátszására használt módszereit, és a internetes kommunikáció legrejtettebb csatornáira váltott.

Az NSA volt igazgatóhelyettese rámutatott: Snowden messze túlment azon, hogy az NSA tevékenységének pusztán azokat a vetületeit tárja fel, amelyek aggályokat vetettek fel a magánszféra sérthetetlenségével kapcsolatban, és információkat adott ki az ügynökség eszközeiről és módszereiről is.

Matthew Olsen, az amerikai Nemzeti Terrorelhárítási Központ igazgatója egyetértett Inglis álláspontjával. Olsen rámutatott, hogy a terroristák kommunikációs módszereinek megváltoztatása - a biztonságos platformok és a kódolás gyakoribbá vált használata, vagy az elektronikus üzenetváltás elhagyása - komoly probléma elé állította az amerikai biztonsági szerveket. Ezek ugyanis a humán hírszerzés lehetőségeinek "korlátozott" mivolta miatt a terrortámadások elhárításában erősen függenek attól, hogy sikerül-e elfogniuk a terroristák üzenetváltását.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×