eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Az izraeli biztonsági kabinet elfogadta az egyiptomi tűzszüneti javaslatot

Az izraeli biztonsági kabinet kedd reggeli találkozóján elfogadta az egyiptomi tűzszüneti javaslatot.

Mivel a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet katonai szárnya viszont elutasította azt, kérdéses, hogy valóban elhallgatnak-e a fegyverek.

A szűkebb izraeli kabinet Benjámin Netanjahu miniszterelnök indítványára szavazta meg a javaslatot, amely szerint a tűzszünet kedd délelőtt elvben életbe is lépett. A tel-avivi főhadiszálláson tartott ülésen hat-kettő arányú többsége volt Netanjahunak, csak Avigdor Liberman külügyminiszter és Naftali Bennet gazdasági miniszter ellenezte Kairó kezdeményezésének elfogadását.

A tervek szerint hamarosan izraeli tárgyalódelegáció utazik az egyiptomi fővárosba a tűzszünet részleteinek kidolgozására.

Palesztin részről az egyiptomi javaslatot Mahmúd Abbász elnök korábban üdvözölte, a Hamász szóvivője ugyanakkor azt mondta, hogy a szervezet elutasítja a kezdeményezést, amennyiben nem születik átfogó megegyezés Izraellel. A Hamász katonai szárnya, az Ezzedín el-Kasszám Brigádok kereken elvetette a javaslatot, és az Izrael elleni támadások fokozását ígérte.

"Ha a Hamász folytatja a rakéták indítását a tűzszünet időpontja után, akkor Izrael erélyesen fog válaszolni" - nyilatkozott név nélkül egy izraeli kormányzati tisztviselő.

A tűzszünet életbe lépésének időpontja után is megszólaltak a légvédelmi szirénák az övezet szomszédságában.

Az izraeli hadsereg polgári védelem parancsnoka a rádióban figyelmeztette a lakosságot, hogy továbbra is be kell tartani a légvédelmi előírásokat, már csak azért is, mert a tűzszüneti indítvány szerint mindkét fél tizenkét órát kapott a fegyverek elnémítására.

Az egyiptomi javaslat a tavalyelőtti, Felhőoszlop nevű izraeli hadműveletet lezáró egyezményhez hasonlít: nyugalmat ígér cserében a másik fél nyugalmáért, valamint gazdasági könnyítéseket, az átjárók megnyitását, a halászati jogok kiterjesztését helyezi kilátásba a Gázai övezet számára.

Izrael a további tárgyalásokon a médiában megszólaló szakértők szerint az övezet minél nagyobb mértékű fegyvermentesítését próbálja elérni, a palesztin csempészalagutak felszámolását, valamint azt, hogy szabad kezet kapjon a gázai alagutak ellenőrzésére és a "ketyegő bombák" ellen, vagyis megakadályozhassa a már készenlétbe helyezett rakéták indítását.

A Hamász a tűzszünet fejében azoknak a palesztin raboknak az elengedését követelte, akik egy fogolycserében nemrég kiszabadultak, majd júniusban - a három izraeli tizenéves elrablása utáni, Hamász elleni ciszjordániai akcióban - ismét elfogták őket. Az egyiptomi kezdeményezés mindazonáltal erről nem tesz említést.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×