eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Costa Concordia - Minden készen áll a hajóroncs vízre emelésére

A vízre bocsátási művelet legkritikusabb pillanata az lesz, amikor az eddig a tengerfenéken rögzített Costa Concordiát megemelik - mondta Franco Gabrielli, az olasz polgári védelem vezetője a két évvel zátonyra futott tengerjáró elmozdításáról tartott vasárnapi sajtótájékoztatón.

A mintegy háromszáz méter hosszú, több mint száztízezer tonna súlyú hajóroncs vízre emelése hétfőn reggel hat órakor kezdődik.

A 2012. január 13-án elsüllyedt és 2013. szeptember 17-én egyenesbe állított Costa Concordia az utóbbi tíz hónapban a tengerfenéken rögzítve állt. Most fokozatosan a víz fölé emelik, majd Giglio szigetétől Genova kikötőjébe vontatják, és ott szétszedik.

A roncsot először két méterrel emelik meg.

"Hétfőn délelőtt 10-11 órakor lesz a döntő pillanat. Akkor derül ki, hogy kibírja-e a hajó az újabb mozgatást" - hangoztatta Franco Gabrielli. A Costa Concordián dolgozó nemzetközi műszaki csapat vezetője, Nick Sloane, akit az olasz sajtó a művelet rendezőjének nevezett el, kijelentette, hogy szerinte minden rendben fog menni, mivel a tengerjáró szerkezete továbbra is erős, annak ellenére, hogy harmincegy hónapja tengervízben áll.

A Costa Concordiát emeletről emeletre emelik meg egészen addig, hogy a vízen ússzon. Az emelés úgy történik, hogy levegővel töltik meg a hajóroncs két oldalára erősített tartályokat.

A vasárnapi sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a Costa Concordia már jövő szombaton a vízen úszhatna, de a számítások szerint legkésőbb július 21-ére készen állhat a vontatásra. Genovába további 4-5 nap alatt érkezik meg.

"Számunkra ez nem a dicsőség pillanata, nem felejtjük el a Costa Concordia tragédiáját" - hangoztatta Michael Tamm, a Costa Crociere hajótársaság ügyvezető igazgatója.

A 32 halálos áldozat közül (akik között egy magyar zenész is volt) egyedül a Costa Concordián pincérként szolgáló indiai Russel Rebello holttestét nem találták meg. Fivére egy internetes közösségi oldalon reményét fejezte ki, hogy a hajó elmozdításával megtalálják testvére maradványait is.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×