eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

A gázai áldozatok 77 százaléka polgári lakos

Az izraeli hadsereg figyelmeztetése után több ezren menekültek el a Gázai-övezet északi részéről, miközben folytatódtak a légicsapások. Az izraeli hadsereg első ízben, rövid időre szárazföldi egységeivel is behatolt a területre, ahol vasárnap estig közel 180 ember halt meg.

Az ENSZ közlése szerint 17 000 palesztin keresett menedéket a Világszervezet létesítményeiben, miközben Izrael tovább támadta a palesztin területet. Az izraeliek azt állítják, hogy a terrorizmushoz köthető célpontokat támadnak ám ezek közé tartoznak a Hamász militánsok otthonai is, ahol a családtagok is áldozatul eshetnek.

Szombat este egy izraeli légicsapásban például egy család 22 tagja halt meg. Az ENSZ becslése szerint a gázai áldozatok 77 százaléka polgári lakos.

Vasárnap az izraeli haditengerészet kommandósai a gázai tengerparton kétórás tűzharcot vívtak a Hamász fegyvereseivel, majd visszavonultak. Azt mondták ugyanakkor, hogy elérték céljukat és megsemmisítettek több rakétakilövő-állást. Az akcióban 4 izraeli katona könnyebben megsebesült.

Ezt megelőzően a gázai rendőrfőnök otthona elleni támadásban a család 22 tagja vesztette életét. Maga a rendőrfőnök megsebesült az akcióban, amelyet az izraeliek egy órával azután indítottak, hogy a Hamász rakéták sorát lőttek ki Tel Avivra.

Szemtanúk szerint a rendőrkapitány otthona helyén két nagy kráter maradt, a családtagokat pedig valósággal szétszaggatták a robbanások.

Az észak-gázai Beit Lahíja város lakóit az izraeliek szórólapokkal figyelmeztették arra, hogy távozzanak a tervezett légicsapások előtt. Sokan fehér zászlót lengetve, furgonokon menekültek. Sötétedés előtt négy robbanás rázta meg a várost. Vasárnap 800, külföldi állampolgárságú palesztin hagyta el Gázát - őket az izraeliek engedték ki az ereci határátkelőn át.

A tűzszünetet sürgető nemzetközi felhívások ellenére a Hamász vasárnap továbbra is rakétákkal lőtte Izraelt, amely viszont Gázát bombázta. Netanjahu izraeli miniszterelnök a Hamászra hárította a felelősséget a gázai áldozatok miatt és azt mondta: "emberi pajzsnak használják a lakosokat".

Míg Ban Ki-mun ENSZ-főtitkár azt mondta, hogy "túl sok" palesztin polgári lakos halt meg, addig az Egyesült Államok felajánlotta közvetítését a tűzszünetért.

Ban elítélte a Hamász rakétatámadásait, de azt mondta: "felelősséget érez a palesztinokért, akiket hosszú ideje megfosztottak a szabadság és a méltóság érzésétől". Az izraeliek tervezett szárazföldi offenzívája még több halálos áldozatot okozna és fokozná a civilek szenvedéseit - tette hozzá.

A szárazföldi hadműveletre készülő Izrael több ezer katonát vezényelt a gázai határra. Közben vasárnap Libanonból és Szíriából is rakétákat lőttek ki Izraelre, néhány nap alatt másodszorra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×