eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Végső nyugalomra helyezték Eduard Sevardnadze volt grúz államfőt

Grúzok százai és külföldi állami delegációk vettek végső búcsút vasárnap Tbilisziben a hét elején elhunyt Eduard Sevardnadze volt grúz államfőtől.

A Szovjetunió utolsó külügyminisztereként ismertté vált politikust, aki július 7-én 87. életévében hunyt el néhai felesége, Nanuli Sevardnadze mellé temették el krcaniszi rezidenciáján, ahol az elnöki posztról való 2003-as távozása óta élt.

A tbiliszi Szentháromság Székesegyházban előzőleg megtartott, a helyi televíziók által élőben közvetített ortodox egyházi szertartáson a grúz állami vezetés több tagja mellett közel harminc ország képviseltette magát. A külföldi méltóságok között volt Hans-Dietrich Genscher volt német és James Baker volt amerikai külügyminiszter.

"Eduard Sevardnadze még a vereségben is győzedelmes volt. Ebben az értelemben az elnöki posztról való lemondása életének legnagyobb tette volt, amellyel győzedelmet aratott a történelem felett" - mondta a Szentháromság Székesegyházban fia, Paata Sevardnadze.

"Azért gyűltünk ma össze Isten házában, hogy tiszteletünket és csodálatunkat fejezzük ki egy olyan ember iránt, aki segített átalakítani az országát, Európát és minden bizonnyal a világot" - hangoztatta a ceremónián James Baker.

"A világnak olyan vezetőkre van szüksége, mint amilyen Eduard Sevardnadze volt" - tette hozzá.

Genscher beszédében úgy fogalmazott, hogy Sevardnadze "példát mutatott abból, hogyan kell jobbá tenni a világot".

"Kedves barátom, köszönöm neked, amit Európáért és a népünkért tettél" - mondta a volt német külügyminiszter egykori szovjet kollégájának a német egységhez való személyes hozzájárulására utalva.

Sevardnadze 1991-ig állt a szovjet diplomácia élén. A Szovjetunió széthullását követően hazatért Grúziába, ahol előbb az ottani államtanácsot, majd az ország parlamentjét vezette. 1995 novemberében választották meg Grúzia második államfőjének.

Irakli Garibasvili grúz miniszterelnök azt hangsúlyozta a szertartáson, hogy Eduard Sevardnadze hozzájárult Grúzia nyugatbarát irányvonalának kialakításához, egyúttal felidézte a NATO 2002-es prágai csúcstalálkozóját, amelyen elnökként hivatalosan bejelentette országa csatlakozási szándékát az észak-atlanti szövetséghez.

Múlt hétfőn bekövetkezett halálakor Vlagyimir Putyin orosz elnök az elsők között nyilvánított részvétet Sevardnadze családjának és a grúz népnek. Mihail Gorbacsov volt szovjet pártfőtitkár, a Szovjetunió első és utolsó elnöke a grúz politikusnak a német egyesítésben, az európai ügyekben, a Kínával és az Egyesült Államokkal meglévő kapcsolatok rendezésében betöltött szerepét emelte ki első reagálásában.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×