eur:
389.67
usd:
362.69
bux:
67995.88
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A NATO-légierő parancsnoka felkereste a baltikumi légtérellenőrző missziót

Elismerően nyilatkozott a lengyel és francia pilótáknak a NATO balti légtérellenőrző missziója keretében zajló együttműködéséről Frank Gorenc tábornok, a NATO légierejének parancsnoka csütörtökön az észak-lengyelországi Malborkban.

Az amerikai tábornok megtekintette a malborki 22. lengyel harcászati légitámaszpontot, s kijelentette, hogy a misszió célja mindenekelőtt a biztonságérzet növelése Litvániában, Lettországban és Észtországban.

A balti országok felett járőröző repülőgépek számát a korábbi 4-ről 20-ra növelték - mondta el, hangsúlyozva, hogy a gépek számának növelése kifejezetten defenzív jellegű. "Meg akartuk mutatni, hogy összetartunk, hogy a kollektív védelem a NATO küldetésének a lényege. Ez sikerült" - mondta.

A vendéget kísérő Jan Sliwka tábornok, a lengyel légierő felügyelője kiemelte, hogy első alkalommal indították a légtérellenőrző műveletet egy lengyelországi bázisról.

NATO-tisztsége mellett Frank Gorenc egyben az Európában állomásozó amerikai légierő parancsnoka is. Lengyelországba a németországi Ramsteinből érkezett.

A Baltic Air Policing eddigi misszióiban már a NATO-tagországok fele, 14 állam vett részt. A lengyelek most negyedszer működnek együtt a műveletben. Magyarország Olaszországgal együtt 2015-ben vesz részt először a misszióban.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×