INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Afgán elnökválasztás - Ban Ki Mun gratulált az afgán népnek

InfoRádió / MTI
Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár gratulált az afgán népnek a szombati "történelmi" elnök- és helyhatósági választásokhoz, amelyeket fontos előrelépésnek nevezett az ország demokratikus átalakulása felé.

"Azoknak a nőknek és férfiaknak a milliói, akik elmentek szavazni, bátorságról és elkötelezettségről tettek tanúságot jogaik gyakorlásában és jövőjük alakításában" - írta a szóvivője által helyi idő szerint vasárnap ismertetett nyilatkozatban. Szavai szerint az afgánok, dacolva a fenyegetésekkel és megfélemlítéssel, éltek választójogukkal, és erős üzenetet küldtek, hogy az erőszakhoz folyamodók nem győzhetnek.

A szombati afgán elnökválasztás nagyrészt békésen zajlott le, noha előfordultak támadások és panaszok - közölte a választási bizottság. A szavazók ugyanaznap szavaztak a tartományi tanácsok jelöltjeire is. A 12 millió választásra jogosult afgán közül csaknem 7 millióan szavaztak, 36 százalékuk nő volt.

Nyilatkozatában az ENSZ-főtitkár külön kitért a női választók jelentős részvételére, amit egy másik fontos előrelépésnek nevezett abban az irányban, hogy az afgán nők elfoglalják jogos helyüket a társadalomban, és a férfiakkal azonos módon mondhassanak véleményt az ország jövőjéről.

Ban Ki Mun elismerően nyilatkozott az afgán biztonsági erők szakmaiságáról és odaadásáról, amely lehetővé tette a szavazók választási részvételét a súlyos biztonsági fenyegetések ellenére.

Gratulált a független afgán választási intézményeknek, és annak a meggyőződésének adott hangot, hogy biztosítani fogják a választók akaratának érvényesülését.

Az elnökválasztás előzetes választási eredményeinek közzététele április 24-re várható, a végeredményt pedig május közepén fogják bejelenteni. Ha egyetlen jelölt sem szerez többséget, a két legtöbb szavazatot szerzett jelölt részvételével május 28-án második fordulót tartanak.

A címlapról ajánljuk