eur:
389.29
usd:
361.95
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Ferenc pápa: A hitet nem szabad páncélszekrénybe zárni

A hit aktív megélését szorgalmazta Ferenc pápa vasárnap a Szent Péter téren összegyűlt több mint kétszázezres tömeg előtt a Családok Világnapja alkalmából.

A Ferenc pápa által "felbecsülhetetlen és helyettesíthetetlen" kincsnek nevezett családokért bemutatott szentmise homíliájában az egyházfő arra buzdította a hívőket, hogy hitüket ne páncélszekrénybe bezárva, "ne bebalzsamozva" őrizzék.

A hitet oda kell ajándékozni, a hit bátor döntéseket követel, a hit elmegy a világ peremére, hagyja magát provokálni attól, aki távol áll tőle, a hit nem sáncolja el magát biztonságot nyújtó védőfalak mögé - fogalmazott a pápa.

Az egyházfő arra kérte a családokat, hogy tegyék fel maguknak a kérdést: "mi a családban miként őrizzük a hitet? Megtartjuk magunknak mintha magántulajdon lenne mint egy bankszámla, vagy képesek vagyunk megosztani, a másokkal szembeni nyitással és a többiek befogadásával?"

A Szent Péter téren szombaton virrasztással, vasárnap szentmisével ünnepelt Családok Világnapjára 75 országból érkeztek a családok. A teret és környékét vasárnap több mint 200 ezer szülő, gyerek, nagyszülő lepte el. Ferenc pápa közel fél órán keresztül járta fehér terepjáróval a tömeget. A helyszíni tudósítók hangsúlyozták, a pápa majdnem kiesett a járműből, annyira kihajolt, hogy a tömegben legtávolabb állókkal is kezet foghasson.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő megerősítette, hogy Ferenc pápa hétfőn Aung Szan Szú Kji Nobel-békedíjas mianmari ellenzéki politikust fogadja a Vatikánban.

Az Il Gazzettino című velencei napilap vasárnap arról számolt be, hogy Ferenc pápa 200 eurót küldött egy, a közeli Margherában élő argentin származású hajléktalan megsegítésére. A férfi a helyi plébánoson keresztül kért segítséget, és Ferenc pápa válaszolt rá.

Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

Aréna
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×