INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Dolgozni kényszerülnek a nyugdíjasok

Infostart / InfoRádió
Németországban az ezredforduló óta 60 százalékkal emelkedett azoknak a száma, akik ugyan már átlépték a nyugdíjkorhatárt, de még mindig dolgoznak. Számuk immár meghaladja a 750 ezret, közülük 120 ezren már jócskán betöltötték a 75. életévüket is.

A társadalom elöregedésével együtt jár az is, hogy egyre többen vállalnak munkát nyugdíjba vonulásuk után is. Noha az így keresett összeg után a nyugdíjjal együtt fizetnek adót, mégis jelenleg 761 ezerre tehető a 65 évnél idősebb alkalmazottak száma Németországban. Igaz, többségük félnapos vagy részidős munkakört tölt be, azonban nem ritka az olyan személy sem, aki korábbi feladatkörét - a vállalatával kötött megállapodás értelmében - változatlan formában látja el.

A szövetségi munkaügyi hivatal jelentésében nem szerepelnek az önálló vállalkozónak számító orvosok, ügyvédek vagy közjegyzők. Noha a saját rendelővel bíró orvosok 65 év felett csak magánbetegeket fogadhatnak, közülük egyre többen úgy döntenek, hogy amíg bírják erővel, megtartják pácienseiket.

A tanárok esetében a korrepetálás nyújt kiváló lehetőséget a nyugdíj kiegészítésére. Azonban a legtöbb idős eladóként, hivatali segéderőként vagy újságkihordóként keres pénzt.

Az elsődleges ok anyagi eredetű. Míg valaki 35 évi szolgálat után az ezredfordulón átlagosan 1021 euróval vonult nyugdíjba, ma - ugyanennyi szolgálati idő után - 950 euróra számíthat. Mindezt tetézi a lappangó áremelkedés. A munkaügyi hivatal kimutatása szerint a még aktív nyugdíjasok zöme diplomás, még akkor is, ha jelenleg már csak üzleti eladóként keres néhány száz eurót szerény havi bevételéhez.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk