INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Melyik a legjobb amerikai egyetem?

InfoRádió / MTI
A tavalyi második helyről az elsőre ugrott a legjobb tíz amerikai egyetem Forbes magazin által összeállított rangsorában a Princeton.

A második helyre szorult vissza a Massachusetts állambeli Williams College, amelyet a kaliforniai Stanford követ. Utóbbi tavalyhoz képest javítani tudott helyezésén: egy évvel ezelőtt még az ötödik volt a legjobb amerikai egyetemek rangsorában a Forbes pénzügyi magazin szerint.

A negyedik helyen áll a Chicagói Egyetem, míg az ötödik a patinás Yale. A világ egyik legismertebb felsőoktatási intézményének, a Harvardnak idén be kell érnie a hatodik hellyel. Hetedik helyre sorolta a Forbes az Egyesült Államok Katonai Akadémiáját, közkeletű nevén a West Pointot, amelyet a New York-i Columbia Egyetem követ a nyolcadik helyen.

Kilencedik a kaliforniai Pomona College, míg a tizedik helyen a Pennsylvania állambeli Swarthmore College áll.

A Forbes a hallgatók átlaga, a diákok eredményei és elégedettsége, az intézmények minél alacsonyabb adósságállománya, valamint a sikeres posztgraduális képzések révén állította össze a listát.

Az első ötben szereplő egyetemeken legfeljebb hétezer diák vesz részt az alapképzésben, a diákok éves költségei 54 és 60 ezer dollár között mozognak. Egy diploma megszerzése így akár a negyedmillió dollárt is elérheti - világított rá a magazin.

A Forbes egy másik listát is közzétett, ez azt vizsgálja, hogy melyek azok az egyetemek, amelyek végzettjei legnagyobb számban tudtak több mint tíz főt foglalkoztató vállalkozást felépíteni. Ezt a rangsort a Stanford vezeti a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT), a Harvard, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) és a Berkeley előtt. A Princeton ebben a tekintetben a kilencedik.

A címlapról ajánljuk