eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Romney Varsóban: Amerika legfőbb ellenfele Moszkva

Oroszországot nevezte az Egyesült Államok "elsőszámú geopolitikai ellenfelének" az amerikai republikánusok várható elnökjelöltje, Mitt Romney varsói látogatásán.

Lengyelországra a demokratikus átalakulás példájaként tekint a világ, míg "Oroszországban elakadt a szabad és nyílt társadalom felé mutató, egykor reménykeltő folyamat" - mondta a kampányút során külpolitikai rátermettségét bizonyítani akaró, de annak két korábbi állomásán, Londonban és Izraelben több baklövést elkövető Romney.

A Varsóval korántsem zökkenőmentes viszonyt ápoló Moszkva elleni felszólalás valószínűleg nem fog használni a Barack Obama elnöksége alatt normalizálódott amerikai-orosz kapcsolatoknak, s Lengyelországban sem győzött meg mindenkit - mutattak rá elemzők.

Mitt Romney köszönetet mondott a lengyeleknek az iraki és afganisztáni katonai küldetés során nyújtott segítségért és az amerikai-lengyel barátságot hangsúlyozta az amerikai republikánusok várható elnökjelöltje külföldi körútjának utolsó állomásán.

"Ki szeretném fejezni hálámat a lengyel kormánynak és a lengyel népnek (...) bátorságukért, azért, hogy támogatták a szabadságért folytatott harcot Irakban és Afganisztánban" - mondta Romney, miután találkozott Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszterrel.

A republikánus politikus Varsóban emellett - hazai kampánya során hangoztatott gazdasági nézeteivel összhangban - arra biztatta a lengyeleket, hogy folytassák a "gazdasági szabadságok és a kisebb kormányzat" felé tartó útjukat, kiemelve, hogy Lengyelország példásan vészelte át az elmúlt évek világgazdasági válságát.

Romney lengyelországi látogatásának az a célja, hogy növelje támogatottságát az amerikai lengyelek és általában az amerikai katolikus választók körében. Egyes becslések szerint az Egyesült Államokban mintegy tízmillió lengyel származású ember él.

"Romney lengyelországi látogatása mindenképpen szép gesztus, de nem szabad túlértékelnünk annak jelentőségét (...) A lengyel jobboldal számos képviselője az új Reaganként tekinti Romney-ra, aki majd a gonosz birodalmának nevezi Oroszországot és megakadályozza (Moszkva) közép- és kelet-európai birodalmi ambícióit. Nem szabad ugyanakkor elfelednünk, hogy az amerikai elnök elsősorban saját hazájának érdekeit képviseli, nem a lengyelekét és a grúzokét" - írta a látogatással kapcsolatos kommentárjában a Rzeczpospolita című lengyel konzervatív napilap.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×