eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ma eldől Basescu sorsa

Népszavazás tartanak ma Romániában a köztársasági elnök leváltásáról, Traian Basescut a parlament függesztette fel tisztségéből, arra hivatkozva, hogy súlyosan megsértette az alkotmányt.

Az eljárást a kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) kezdeményezte július 4-én, és két nappal később a parlament fel is függesztette Basescut hivatalából. Az USL szerint az államfő megsértette az alkotmányt, ugyanakkor az alkotmánybíróság nem adott egyértelmű választ arra, hogy Basescu valóban vétkes-e az alaptörvény megsértésében.

Ioan Rus belügyminiszter közlése szerint 18.292.514 állampolgár szerepel a választói névjegyzékben, ami azt jelenti, hogy a népszavazás csak akkor lesz érvényes, ha 9.146.258 választó járul az urnák elé. Öt évvel ezelőtt 8.135.272 választó vett részt a Basescu leváltásáról szervezett népszavazáson.

Vasárnap 18.548 szavazókörzetben lehet szavazni, ami 1068-cal több az öt évvel ezelőtti számhoz képest. Emellett az USL - az érvényességi küszöb elfogadásának ellensúlyozása érdekében - meghosszabbította a szavazóhelyiségek nyitva tartásának idejét négy órával. Öt évvel ezelőtt 8 óra és 20 óra között lehetett szavazni, most viszont 7 óra és 23 óra között lesznek nyitva a szavazókörzetek.

A romániai magyar politikai pártok álláspontjai különböznek egymástól. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) arra buzdítja választóit, hogy menjenek el szavazni, és voksoljanak lelkiismeretük szerint. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) viszont arra kérte támogatóit, hogy maradjanak távol a népszavazástól.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×