eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kudarccal végződött az ENSZ fegyverkonferenciája

Kudarccal végződött a hagyományos fegyverek kereskedelmét szabályozni hivatott New York-i ENSZ-konferencia - jelentette be a tanácskozást vezető argentin diplomata, Roberto García Moritán.

Az ENSZ-közgyűlés keretében tartott konferencia 193 ország és nem kormányzati szervezetek részvételével július 3-án kezdődött el New Yorkban, és az lett volna a feladata, hogy kidolgozza és elfogadja a hagyományos fegyverek exportja, importja és cseréje átfogó ellenőrzésének elvét a gyakorlatba átültető első nemzetközi megállapodást. Nobel-békedíjasok már 1997-ben felvetették egy ilyen egyezmény megkötésének ötletét, de az előkészítő munka csak három éve indult el.

A hét közepén egy átdolgozott javaslat hatására feléledt a remény, hogy a 193 tagországnak a helyi idő szerint péntek éjféli határidőig sikerül megállapodásra jutnia, de az idő előrehaladtával elfogyott az optimizmus, és a nagyhatalmak - az Egyesült Államok, Oroszország és Kína - vonakodása és ellenvetései miatt nem sikerült kialakítani a konszenzust.

Az első javaslat - amelyet Robero García Moritán terjesztett be - nem kapott többségi támogatást, annál több bírálatot sok országtól és civilektől, többek között az Amnesty International jogvédő szervezettől és az Oxfam segélyszervezettől. A csütörtök este előterjesztett új szövegváltozatot lényegesen jobbnak értékelték a delegációk, de végül az is elvérzett.

Sok vita volt a megállapodás-tervezet 6. cikkének 3. paragrafusáról, amely előírná a részes államoknak, hogy függesszék fel a hatályos fegyverszállítási szerződéseket, ha kiderül, hogy az emberi jogok megsértésére használják a fegyvereket. Ugyanez a kötelezettség viszont nem állna fent, ha a fegyverek szervezett bűnözői csoportok kezére kerülnek - mutatott rá Oroszország, amely az ehhez hasonló "lyukak" és kétértelmű kifejezések miatt mondott nemet a megállapodásra.

Roberto García Moritán sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy néhány országnak nem tetszett a javaslata, miközben a túlnyomó többség elfogadta. Jelezte, hogy folytatják a munkát, s reményei szerint gyorsan megállapodásra jutnak. Elképzelhetőnek nevezte, hogy az ENSZ-közgyűlést kérik fel annak eldöntésére, hogy kezdjenek-e és mikor új tárgyalásokat.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×