eur:
393.68
usd:
365.03
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Letette az esküt a szlovák kormány

A szlovák parlament szerdai alakuló ülésén letette képviselői fogadalmát a szlovák alkotmányra az új szlovák törvényhozás 150 képviselője.

A pozsonyi törvényhozás alakuló ülésének első két órája a képviselők ünnepélyes fogadalomtételével telt. A parlamenti választásokon képviselői mandátumot szerzett képviselőjelöltek egyesével vonultak a szlovák alkotmánynak a parlament üléstermében elhelyezett példányához.

A 13 képviselői mandátumot szerzett Most-Híd szlovák-magyar párt leendő képviselői közül elsőként az eddig házalelnöki posztot is betöltő pártelnök, Bugár Béla tette le a fogadalmat. A Most-Híd képviselői közül következőként a Rudolf Chmel kisebbségügyi kormányalelnök, majd a leköszönő kormány két magyar minisztere, Nagy József és Simon Zsolt tett fogadalmat.

A képviselők fogadalomtételét követően Pavol Hrusovsky leköszönő házelnök felfüggesztette az alakuló ülést, majd a leendő kormánytagok átvonulnak az elnöki palotába, ahol Ivan Gasparovic államfő kinevezi az új kormányfőt, Robert Ficót és kabinetjének tagjait.

A fogadalomtétel a szlovák parlamentben nem kizárólag formalitás, hiszen ha az adott képviselőjelölt részben vagy teljesen elutasítaná azt, automatikusan elveszítené mandátumát.

Az új szlovák törvényhozásban a március 10-én tartott előre hozott parlamenti választásokon elsöprő győzelmet aratott, Robert Fico vezette baloldali Irány-Szociáldemokráciának (Smer-SD) 83 képviselője lesz. A Ján Fígel vezette jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 16 képviselője ül majd a törvényhozásban. Az Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevet viselő párt 16 képviselői széket foglalhat el, a Bugár Béla vezette Most-Híd szlovák-magyar pártnak pedig 13 képviselője lesz. Az új szlovák parlamentben ott lesz még a Richard Sulík vezette, liberális Szabadság és Szolidaritás (SAS) pártjának 11 képviselője is, valamint a Mikulás Dzurinda vezette jobboldali konzervatív Szlovák Kereszténydemokrata Unió-Demokrata Párt (SDKÚ-DS) 11 képviselője is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×