eur:
393.83
usd:
367.83
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Ismét kommentelhetnek a kínaiak

Teljes mértékben visszaállította szolgáltatását a két legnagyobb kínai mikroblog-szolgáltató, miután három napra szüneteltetniük kellett a véleménynyilvánítás lehetőségét oldalaikon.

A twitterhez hasonló mikroblogok - a vejpo (weibo) és a t.qq - két nagy szolgáltatóját, a Sinát és a Tencentet azért büntették meg, mert oldalaikon olyan jellegű bejegyzések láttak napvilágot, miszerint Pekingben katonai hatalomátvétel előkészületei történtek. A gyorsan terjedő hírhez a három évvel ezelőtti fővárosi katonai parádé alkalmával felvonuló harckocsik képét mellékelték.

Az első bejegyzést még kedden tette a Sina vezetője Charles Csao (Charles Chao) az időjárásról. Nyomban 600 komment érkezett rá.

A március 30-i hivatalos rendőrségi közlés szerint az üggyel kapcsolatban hat embert őrizetbe vettek. Azzal gyanúsítják őket, hogy ők agyalták ki, és terjesztették a rémhíreket; többen szóbeli figyelmeztetést kaptak. Ezzel egyidőben 16 weboldalt bezárattak.

A két szolgáltatót, amelynek külön-külön 300 milliónál több regisztrált felhasználója van, a hatósági határozat szerint a szolgáltatás korlátozásával büntették, oldalaik "megtisztítására" kötelezték őket.

A kínai internet-felügyeletnél a biztosítékot kicsapó álhír valahogy úgy hangzott, hogy "katonai járművek tartottak Pekingbe; valami nincs rendben Pekingben". A két megbüntetett szolgáltató elismerte, hogy a mikroblogokon "rémhíreket és törvénytelen információkat terjesztettek".

A legújabb kínai rendelkezések szerint a mikroblogok szolgáltatóinak március közepéig kötelezővé kellett tenniük a valós névvel történő regisztrációt.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×