eur:
389.4
usd:
363.39
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az EP napirendjén a magyar események

Ismét Magyarország lesz a téma szerdán, az Európai Parlament ülésén. A héten választják meg a szervezet új elnökét és alelnökeit is.

Szerdán délután 3 órától vitát tart az Európai Parlament a magyarországi politikai fejleményekről. Az ülésen a képviselők mellett felszólal José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is. A vitában várhatóan szó esik a január 1-jén hatályba lépett magyar Alaptörvényről, a sarkalatos törvényekről és az Orbán-kormány egyéb intézkedéseiről. A képviselők véleményt mondanak arról, hogy megfelelőnek tartják-e azokat a Magyarországgal kapcsolatos intézkedéseket, amelyeket a Bizottság kedden, a plenáris vita előtti napon javasol. A Bizottság értékelése várhatóan foglalkozni fog a Magyar Nemzeti Bank függetlenségével, a bírák és ügyészek nyugdíjkorhatárának 70-ről 62 évre történő leszállításával, valamint az adatvédelmi ombudsman hivatalának ügyével is.

Kedden és szerdán titkos szavazás lesz az EP-ben az új elnök és a 14 alelnök személyéről. A jelenlegi elnök, a lengyel, néppárti Jerzy Buzek helyére hárman pályáznak: Martin Schulz, a szocialista frakció képviselőjeként, Diana Wallis liberális és Nirj Deva konzervatív-reformer párti képviselő. Az előzetes hírek és találgatások szerint Martin Schulz győzelme borítékolható.

Strasbourgi hetén az Európai Parlament foglalkozik még az elektronikus hulladékok, a biztonságosabb rovarirtók és az élelmiszerpazarlás kérdésével. Csütörtökön a képviselők állásfoglalásban fogalmazzák meg véleményüket és kételyeiket az új, megerősített gazdasági unióról szóló tárgyalásokról. Bemutatja továbbá a képviselőknek soros elnökségi programját Dánia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×