eur:
390.7
usd:
364.04
bux:
68179.5
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

A világ tíz legveszélyesebb városa közül öt mexikói

A világ tíz legveszélyesebb nagyvárosa közül öt Mexikóban volt tavaly, bár az éllovas a hondurasi San Pedro Sula, ahol 159 gyilkosság jutott 100 ezer lakosra - közölte egy közbiztonsággal foglalkozó mexikói civil szervezet.

A hondurasi város a mexikói Ciudad Juárez elől vitte el a pálmát. Ciudad Juarez három egymást követő évben tartotta a bűnözési csúcsot a meggyilkolt emberek arányszámát tekintve. A 100 ezer lakosra eső 148 gyilkossággal a bűnözésről hírhedt mexikói városnak tavaly csak a második helyre "tellett".

A második "leggyilkosabb" mexikói város Acapulco volt 2011-ben a százezer lakosra jutó 128 megölt emberrel, amihez képest Torreón 88, Chihuahua 83 és Durango 80 gyilkossággal akár aránylag békés helynek is tűnhet.

A Consejo Ciudadano para la Seguridad Pública y la Justicia Penal nevű, 2002-ben alakult civil szervezet a 300 ezer lakosúnál nagyobb városok bűnözését vizsgálja az interneten is elérhető adatok alapján és állítja fel az erőszak által leginkább sújtott 50 város rangsorát.

A gyilkosságokban (tavaly) éllovas félszáz városból 14 Brazíliában, 12 Mexikóban, 5 Kolumbiában található; az ötven legveszélyesebb város közül negyven latin-amerikai.

A régiókat tekintve a legveszélyesebb a hondurasi Cortés megye - ennek a székhelye a városok listáját vezető San Pedro Sula -, ahol 122 gyilkosság jutott 100 ezer lakosra a múlt évben. Chihuahua mexikói állam a százezer lakosra jutó 94 gyilkossággal az ötödik helyre "csúszott vissza" a világranglistán az első helyről, amelyet 2010-ben foglalt el a százezer lakosra jutó 200 emberöléssel. A világ 50 legveszélyesebb közigazgatási területe közül 45 található Latin-Amerikában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×