eur:
395.42
usd:
371.94
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Times: "talán nekünk is fel kellene fedeznünk magunkban magyar vonásokat"

A két vezető brit vasárnapi lap közül a jobbközép Sunday Times azzal a belpolitikai fontosságú hírrel szolgál címlapján, hogy a kormánykoalíció kisebbik pártja, a liberális demokraták visszakoznak a Brüsszelben David Cameron konzervatív kormányfő által tett merész lépés, az Európai Unió központi ellenőrzési jogait erősítő szerződés megvétózásának kezdeti lelkes támogatásától - bizonyára a választókra sandítva.

A Sunday Times azzal kommentálja a precedens nélküli lépést, hogy ha David Cameron kijátszotta az ászát, akkor jobb, ha megnyeri a játszmát. "Cameron fiatal kormányfő, tapasztalata még limitált" - írja a lap - "tehát merészet lépett."

Most az a kérdés, hogy éveken át tartó visszakozás következik, vagy pedig megkönnyebbülés, hogy Nagy-Britannia bölcsen, időben elvágta magát az eurózónától? "Ez attól függ, hogy mit hoz a jövő" - szögezi le a kommentátor. Az euróövezetet fenyegető veszélyek még egyáltalán nem hárultak el. Ha a pénzpiacok bizalma nem áll helyre, akkor Cameron jó lapra tett. Ha huzakodás következik, még feljebb szökhetnek az államadósság-kamatok.

A lap egy vezető City-brókert idéz, aki azt mondta, hogy Nagy-Britannia úgy különült el Brüsszelben, mint az utas, aki nem szállt fel a később elsüllyedő Titanicra.

A balközép Observer pontokba szedte a brüsszeli brit vétó után felmerülő problémákat. Tény, hogy Nagy-Britannia az unió szélére sodródott, de tulajdonképpen mindig is ott volt, kivételezéseket kérve, különvéleményt nyilvánítva, például a schengeni egyezmény ügyében. David Cameron lépése belpolitikai tekintetben kedvező lehet, hiszen a britek 42 százaléka helyesli az uniós tagságot, 39 százaléka viszont ellenzi és 19 százalékot tesznek ki a határozatlanok. Általában túlsúlyban vannak azok, akik szerint Brüsszel befolyása túlzott.

Megmentette-e az eurót a brüsszeli értekezlet? Az Observer szakértője szerint a konferencia hatékonyabb volt, mint a korábbiak, de kérdéses, Olaszország például hogyan talál 400 milliárd eurót egy éven belül lejáró adóssága visszafizetésére.

Visszatérhet-e Nagy-Britannia az Európai Unió kebelére? A válasz: David Cameronnal nehezen.

A szombati The Times hasábjain a lap közép-európai szakértője, Roger Boyes is kifejtette nézeteit. Idézi Orbán Viktort, aki Brüsszelben kijelentette, hogy nincs felhatalmazása csorbítani országa szuverenitását, tehát a parlamenthez fordul. Roger Boyes hozzáteszi: "talán nekünk angoloknak is fel kellene fedeznünk magunkban magyar vonásokat. Egy szakértő szerint most van Nagy-Britannia -úgymond - paprika pillanata."

Címlapról ajánljuk
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

BL élőben
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

Mind a két spanyol csapat is egygólos előnyről kezdi a visszavágót a BL-negyeddöntőben, hat napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon, a metropolitanóban 2-1-re a Borussia Dortmundot. A mai két párból továbbjutók egymás ellen játszanak majd az elődöntőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Izrael ellencsapásra készül Iránnal szemben, azonban jó esély van rá, hogy ez nem közvetlenül a perzsa állam területét veszi majd célba. Az Egyesült Államok közben nyomást gyakorol a zsidó államra, azzal a céllal, hogy ne legyen további eszkaláció. A Hamász visszadobta az összes izraeli előterjesztést a túsztárgyalások során és még nehezebben teljesíthető követeléseket fogalmazott meg. Irán bejelentette: ha Izrael támad, elsöprő és azonnali megtorlással fognak válaszolni. Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 20:19
×
×
×
×