INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Times: "talán nekünk is fel kellene fedeznünk magunkban magyar vonásokat"

Infostart / InfoRádió
A két vezető brit vasárnapi lap közül a jobbközép Sunday Times azzal a belpolitikai fontosságú hírrel szolgál címlapján, hogy a kormánykoalíció kisebbik pártja, a liberális demokraták visszakoznak a Brüsszelben David Cameron konzervatív kormányfő által tett merész lépés, az Európai Unió központi ellenőrzési jogait erősítő szerződés megvétózásának kezdeti lelkes támogatásától - bizonyára a választókra sandítva.

A Sunday Times azzal kommentálja a precedens nélküli lépést, hogy ha David Cameron kijátszotta az ászát, akkor jobb, ha megnyeri a játszmát. "Cameron fiatal kormányfő, tapasztalata még limitált" - írja a lap - "tehát merészet lépett."

Most az a kérdés, hogy éveken át tartó visszakozás következik, vagy pedig megkönnyebbülés, hogy Nagy-Britannia bölcsen, időben elvágta magát az eurózónától? "Ez attól függ, hogy mit hoz a jövő" - szögezi le a kommentátor. Az euróövezetet fenyegető veszélyek még egyáltalán nem hárultak el. Ha a pénzpiacok bizalma nem áll helyre, akkor Cameron jó lapra tett. Ha huzakodás következik, még feljebb szökhetnek az államadósság-kamatok.

A lap egy vezető City-brókert idéz, aki azt mondta, hogy Nagy-Britannia úgy különült el Brüsszelben, mint az utas, aki nem szállt fel a később elsüllyedő Titanicra.

A balközép Observer pontokba szedte a brüsszeli brit vétó után felmerülő problémákat. Tény, hogy Nagy-Britannia az unió szélére sodródott, de tulajdonképpen mindig is ott volt, kivételezéseket kérve, különvéleményt nyilvánítva, például a schengeni egyezmény ügyében. David Cameron lépése belpolitikai tekintetben kedvező lehet, hiszen a britek 42 százaléka helyesli az uniós tagságot, 39 százaléka viszont ellenzi és 19 százalékot tesznek ki a határozatlanok. Általában túlsúlyban vannak azok, akik szerint Brüsszel befolyása túlzott.

Megmentette-e az eurót a brüsszeli értekezlet? Az Observer szakértője szerint a konferencia hatékonyabb volt, mint a korábbiak, de kérdéses, Olaszország például hogyan talál 400 milliárd eurót egy éven belül lejáró adóssága visszafizetésére.

Visszatérhet-e Nagy-Britannia az Európai Unió kebelére? A válasz: David Cameronnal nehezen.

A szombati The Times hasábjain a lap közép-európai szakértője, Roger Boyes is kifejtette nézeteit. Idézi Orbán Viktort, aki Brüsszelben kijelentette, hogy nincs felhatalmazása csorbítani országa szuverenitását, tehát a parlamenthez fordul. Roger Boyes hozzáteszi: "talán nekünk angoloknak is fel kellene fedeznünk magunkban magyar vonásokat. Egy szakértő szerint most van Nagy-Britannia -úgymond - paprika pillanata."

A címlapról ajánljuk