INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Beismerte a vereségét a Fényes Ösvény

InfoRádió / MTI
A Fényes Ösvény maoista lázadószervezet vezére beismerte egy lapinterjúban, hogy a gerillák vereséget szenvedtek az általa 1980-ban a perui állam ellen indított háborúban, és ezért párbeszédet kezdeményez a kormánnyal a békemegállapodás kialakítása érdekében.

A gerillavezér az interjúban elárulta igazi nevét: José "Pepe" Flores Halának hívják, 47 éves és az Arequioa tartománybeli Camaná településen született. Mint elmondta, azért rejtőzködnek még a dzsungelben csaknem másfélszáz fegyveresével együtt, hogy biztosítsák az "átmenetet", de egyáltalában nincs szándékukban "hadiösvényre" lépni, tárgyalóasztalnál kialakított politikai megoldást akarnak.

Artemio parancsnok ezért fegyverszünetet kezdeményezett a konzultációk megkezdése érdekében, amelyet - mint állította - már évek óta szorgalmaz a vöröskereszt és a katolikus egyház közvetítésével.

Artemio parancsnok - aki változatlanul baloldali marxistának tartja magát, s az osztályharc elkötelezett híve - elmondása szerint kapcsolatot keresett Ollanta Humala perui elnök környezetével is, de feltétel nélküli megadásra, fegyverletételre szólították fel, amit azonban elutasított.

Artemio a Huallaga völgyben rejtőzködő gerillák parancsnoka, a Sendero Luminoso másik frakcióját, az Apurímac és Ene folyók völgyében rejtőzködő fegyvereseket a három Quispe Palomino testvér - Víctor, Miguel Ángel és Carlos irányítja, a perui hatóságok szerint szövetségben a narkóbárókkal (mindkét völgy a kokaültetvények paradicsoma).

A Fényes Ösvény már a kilencvenes években súlyos vereségeket szenvedett, 1992 szeptemberében a perui rendőrség Limában elfogta Abimael Guzmán Reynosót, a terrorszervezet alapítóját és a mozgalom több vezetőjét. Ezekben az években a parasztok önvédelmi csoportjai is súlyos csapásokat mértek osztagaikra. A vezetést Óscar Ramírez vette át, aki 1999-ben került a hatóságok kezére, s ezután a mozgalom gyakorlatilag szétforgácsolódott.

A címlapról ajánljuk