eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Jógával a békéért

Miközben Afganisztánban külföldi katonák állomásoznak, az ország nyugati támogatói hatalmas összegekkel igyekszenek segíteni, addig egy francia emberjogi aktivista a harmónia felé egészen más módon vezető utat kínál: jógát és meditációs órákat.

"Harminc évnyi háború után már mindent megpróbáltunk, de semmi se működött" - mondta Amandine Roche, aki azt hiszi, hogy jobb módszer a bosszúvágytól fűtött gondolkodás átalakítása, mint fegyverrel a kézben kényszeríteni a helyieket fegyverletételre.

Az aktivista szervezete, az Amanuddin Alapítvány a nyugalom elérésére alkalmas módszerek tanítását tűzte ki céljául.

Roche február óta végez jótékonysági munkát az országban, azóta gyűjt adományokat, és azóta tart jóga- és meditációs órákat helyi férfiaknak, nőknek és gyermekeknek, rendőröknek, katonáknak és egykori tálib felkelőknek.

"Ez újfajta megoldása egy régi problémának. A háború a férfiak fejében születik meg, így a békének is itt kell megfogannia. Nem lehet békét hirdetni háborús eszközökkel. Ennyire egyszerű az egész" - mondta.

A legutóbbi, amerikaiak által vezetett, a tálib kormányzatot 2001-ben megtörő konfliktus során több ezer katona és civil veszítette életét, a háború költségei pedig dollármilliárdokban mérhetők. Az ENSZ adatai szerint 2011 a háború kezdete óta a legerőszakosabb év volt. Roche szerint mindez azt mutatja, hogy a nyugati katonák és a diplomáciai törekvések mit sem használnak.

"Az én munkám hülyeségnek hangzik, de mi lehet ennél a [helyzetnél] hülyébb?". Elképzelésének lényege, hogy a béke nem vihető be valahová kívülről, hanem az egyénekből kell kinőnie. Meggyőződése, hogy Afganisztán számára az erőszakmentes gondolkodás a megfelelő út.

A fiatal afgánok, akik részt vettek az órákon, nagyon befogadónak mutatkoztak. "Amikor jógagyakorlatokat végzek, minden fájdalmamat elfelejtem, és kellemesen érzem magam" - mondta a 12 éves kabuli iskoláslány, Maszoda.

A gyerekekhez viszonyítva hatalmas különbség ugyanezt a békés gondolkodást megtanítani az afgán fegyveres férfiaknak, de Roche, akit 2001-ben a tálibok letartóztattak, azt mondja, hogy ők is csak emberek.

"Álmaimban meditációs órákat tartok fegyveres lázadóknak, meditációs szakmai képzést szervezek számukra, hogy taníthassanak, így... visszatérhetnek a társadalomba, munkájuk lehet, és békére lelhetnek".

Szerinte a meditáció egyfajta "lelki zuhany", amely a mosakodáshoz hasonlóan képes megtisztítani a lelket, ha elég sűrűn gyakorolják.

Hétfőn a németországi Bonnban nemzeti konferenciát szerveztek, amelyen a nyugati hatalmak kinyilvánították hosszú távú támogatási szándékukat Afganisztán számára. De a támadások és megtorló viszontcsapások nyomai már megmaradnak mindenhol.

"Ha végignézünk Afganisztán történetén - a britektől az oroszokon, a mudzsahideken és tálibokon át egészen mostanáig - mindig bosszút álltak valami korábbi sérelemért. Ennek soha nincs vége. Ha egyszer végre valaki kimondaná, hogy +én abbahagyom, hagyd abba te is, és hagyjuk abba mindannyian+... hát abban benne lennék" - mondja Roche hozzátéve, hogy nem tartja magát prófétának, aki megtéríti az embereket, módszerét sem tartja megváltásnak, csak eszköznek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×