eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Írország hatmilliárd eurót farag le a hiányból jövőre

Hatmilliárd eurót tervez lefaragni államháztartási hiányából jövőre Írország - jelentette be Brian Lenihan ír pénzügyminiszter csütörtökön. Az ír történelem legkeményebb költségvetésében 4,5 milliárd eurót kiadáscsökkentés révén, 1,5 milliárd eurót különadók kivetésével készülnek előteremteni.

Az ország négyéves hiánycsökkentési tervvel - az időszakban mintegy 15 milliárd eurót megtakarítva - 2014-re szorítaná le az államháztartási hiányt az euróövezeti 3 százalékos GDP-küszöb alá.

Lenihan - aki az idén 0,25, jövőre 1,75 százalékos GDP-növekedést vár - kategorikusan kizárta az ír szuverén adósság teljes átütemezését, megfogalmazása szerint ez öngyilkossággal lenne egyenértékű Írország számára. Ugyanakkor a 2011-es költségvetés parlamenti elfogadtatásához a kormánynak még nehéz harcot kell megvívnia.

Visszaminősítette Írország hosszú futamú belföldi és külső adósi kockázati besorolását október elején a Fitch Ratings, az ír bankrendszer újratőkésítésének váratlanul magas költségeire hivatkozva. (Az ír állam mintegy 50 milliárd euróval segíti ki a válság miatt megroggyant bankokat, amelyek még a "kelta tigrisként" aposztrofált növekedés időszakában nyakló nélkül osztogatták a hiteleket.)

A legnagyobb európai hitelminősítő bejelentése szerint az ír államadósi osztályzat az eddigi "AA mínusz" szintről egy fokozattal "A plusz"-ra romlik, és az új besorolásra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás marad érvényben. A Fitch az osztályzatrontást az ír bankrendszer tőkepótlásának "kivételes, és a vártnál nagyobb" kormányzati költségeivel indokolta.

Az ír pénzügyminiszter ezt megelőzően közölte, hogy az ír bankszektor rendbetételének költségei az idén várhatóan a hazai össztermék (GDP) 32 százalékára duzzasztják Írország államháztartási hiányát. Ez az euróövezet egész történetében példátlan költségvetési deficit lenne.

A Fitch Ratings ugyanakkor a leminősítéshez fűzött elemzésében kiemeli: ennek a várt deficitnek a jelentős része az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) azon előírását tükrözi, hogy a kormány által a bankok számára kibocsátott fizetési ígérvényeket (promissory note) is már költségvetési kiadásként kell elszámolni. A hitelminősítő számításai szerint ezeknek az egyszeri tranzakcióknak a kiszűrésével a GDP-arányos ír államháztartási hiány az idén 11,9 százalék lesz, ami hozzávetőleg azonos a kormány által 2010-re előzetesen jósolt deficittel.

Leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Írország egyébként továbbra is magasan elsőrendű, "Aa2" szintű kormánykötvény-besorolását korábban a Moody's Investors Service is, ugyancsak a banki újratőkésítési költségekre hivatkozva.

Az idén gyakorlatilag leállhat a gazdasági növekedés Írországban a központi bank elemzése szerint: a GDP mindössze 0,2 százalékkal bővülhet, míg korábban a bank 0,8 százalék, a kormány 1 százalék körüli növekedést jelzett. A vártnál gyengébb növekedés még nehezebbé teszi a kormány számára a nekilódult államháztartási hiány csökkentése végett tervezett megszorító intézkedések keresztülvitelét. Várhatóan két hét múlva részletesen ismertetik a következő négy évre szóló kormányprogramot, amelynek legfőbb célkitűzése, hogy leszorítsa az Európai Unióban jelenleg legnagyobbnak számító államháztartási hiányt, de azért valamennyire lendületbe is hozza a válság miatt "leült" ír gazdaságot.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×