eur:
399.48
usd:
363.85
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Görög levélbombák árasztják el Európát

A leghatározottabban elítélte a görög miniszterelnök a keddi athéni levélbomba-támadásokat, továbbá azt az akciót, amelynek keretében ismeretlen terroristák robbanóanyagot tartalmazó csomagot küldtek Görögországból Angela Merkel német kancellár címére. Értesülések szerint gyanús csomagot adtak fel Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök címére is.

Jeórjiosz Papandreu helyi idő szerint kedd este közzétett nyilatkozatában hangsúlyozta: kormánya a leghatározottabban elítéli azokat a törekvéseket, amelyek célja a társadalmi béke terrorakciókkal, valamint erőszakos cselekményekkel történő megzavarása, továbbá az ország nemzetközi tekintélyének aláásása. A miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy a hatóságok mindent elkövetnek a tettesek kézre kerítése érdekében.

A görög fővárosban kedden több levélbomba robbant, a hatóságok gyanúja szerint a merényleteket egy szélsőséges - minden valószínűség szerint szélsőbaloldali - csoport követte el. A berlini kancellári hivatalba ugyanakkor - Angela Merkel kancellárnak címezve - Görögországból egy robbanóanyagot tartalmazó csomagot adtak fel, amit a rendőrök időben hatástalanítottak.

A görög hatóságok első intézkedésként valamennyi külföldre irányuló futár-, illetve postai szolgálatot leállítottak. Az intézkedés egyelőre 48 órára szól, és ez idő alatt az illetékesek fokozottabb ellenőrzéseket terveznek.

Mindennek ellenére a görög állami televízió közleménye szerint a kora éjszakai órákban Bolognában landolt egy görög futárszolgálat repülőgépe, és az olasz hatóságok egy gyanús csomagot fedeztek fel. A címzett állítólag Silvio Berlusconi miniszterelnök volt, és a csomagot hivatalosan meg nem erősített információk szerint, Athénban adták fel. Az ANSA olasz hírügynökség szerda hajnalban arról számolt be, hogy a Berlusconinak küldött csomag az ellenőrzés során történt kinyitáskor lángolni kezdett, személyi sérülés ugyanakkor nem történt.

A görög hatóságok kedden késő este az athéni repülőtéren két további, gyanús csomagot fedeztek fel. Az egyik címzettje az európai rendőri szervezet, az Europol, míg a másiké a hágai székhelyű Európai Bíróság volt.

A levélbombákkal összefüggésben a görög hatóságok őrizetbe vettek két férfit, akik gyaníthatóan egy szélsőbaloldali szervezet tagjai.

Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×