eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Múzeum lesz a háborús bűnösök végállomásából

Németország európai viszonylatban elöl jár a múlt feldolgozásában. Nürnbergben rövidesen múzeum nyílik abban a bírósági épületben, amelyben a II. világháború után a háborús bűnösök perét tárgyalták. A ma is bíróságként működő épület múzeummá alakított részlegét a jövő hónapban Westerwelle német és Lavrov orosz külügyminiszter avatja fel.

Az új múzeumot kereken hatvan évvel azután nyitják meg, hogy a nürnbergi igazságügyi palota 600-as termében megkezdődött a náci vezetők felelősségre vonása.

Annak idején Moszkva csak hosszabb vonakodás után egyezett bele, hogy a győztes hatalmak által négy megszállási övezetre osztott Németország amerikai szektorában lévő Nürnbergben tárgyalják a háborús bűnösök perét.

Washingtonban viszont azért ragaszkodtak Nürnberghez, mert korábban ez a város szolgált a gigantikus méretű náci pártgyűlések színhelyéül és ugyancsak Nürnberg nevéhez fűződtek a hírhedtté vált faji törvények, amelyek alapján zsidók millióit pusztították el.

Nürnberg azért is kínálkozott alkalmas helynek a per megtartására, mert a súlyos bombázások ellenére is épségben maradt az igazságügyi palota, amelyet alagút kötött össze a szomszédos börtönépülettel. Az igazságügyi palota 600-as termében a nemzetközi katonai törvényszék tizenkét esetben mondott ki halálos ítéletet, hét vádlottat börtönbüntetéssel sújtott, míg két felmentő határozatot hozott.

A tárgyaláson a korábbi magyar államfő, Horthy Miklós tanúként szerepelt. 1946 után még további tizenkét pert tárgyaltak a náci uralom magas rangú képviselőinek ügyében.

A jövő hónapban megnyíló múzeum az akkori perek történelmi jelentőséget mutatja be, de kitér a hágai Nemzetközi Törvényszék szerepére is, miután ott tárgyalják a legújabb háborús bűnösök - így a néhány éve Belgrádban letartóztatott Radován Karadzsics - perét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×