eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Távozik az amerikai hírszerzési igazgató

Benyújtotta lemondását Dennis Blair, az amerikai nemzeti hírszerzési igazgató Barack Obama elnöknek, aki elfogadta azt - közölte az ABC News. Blair távozásáról már hetek óta folytak az egyeztetések.

Blair már pénteken bejelentheti lemondását. Elemzők rámutattak: távozására olyan hírszerzési hibák után kerül sor, amelyek lehetővé tették, hogy tavaly karácsonykor egy merénylő megkíséreljen felrobbantani egy amerikai utasszállító repülőgépet, május 1-jén pedig pokolgépes robbantást kíséreljenek meg a New York-i Times Square-en. Mindkét esetben csak az akadályozta meg a tragédiát, hogy a robbanószereket a merénylők nem tudták felrobbantani.

Az ABC szerint Obama az utóbbi hetekben intenzív egyeztetéseket folytatott Blair utódáról, személyesen elbeszélgetett a lehetséges jelöltekkel. A tévét tájékoztató források szerint a súlyos hírszerzési hibák után már nem volt egyértelmű, hogy Blair továbbra is élvezi Obama teljes bizalmát.

A nemzeti hírszerző főnök feladata, hogy összehangolja a 16 amerikai hírszerző szervezet működését, biztosítsa együttműködésüket és a megfelelő információcserét közöttük. Blair a napokban tett nyilatkozatában elismerte, hogy "továbbra is fennállnak bizonyos szervezeti és technikai akadályok, amelyek gátolják a zökkenőmentes információáramlást".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×