eur:
395.37
usd:
366.45
bux:
65564.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Lezárják a brit légteret az izlandi vulkánkitörés miatt

A Brit Légügyi Hatóság úgy döntött, hogy magyar idő szerint délután 1 órától este 7 óráig a teljes brit légtérben repülési tilalmat rendel el a térségbe sodródott vulkáni hamu miatt. Ferihegyről délelőtt kilenc járatot töröltek.

Az Izland felől érkezett hamufelhő jelentősen korlátozta a látási viszonyokat Észak-Írország, Skócia és Anglia légterében, emiatt előbb a belfasti, a glasgow-i, az aberdeeni, a newcastle-i, a bristoli, a cardiffi és a manchesteri repülőteret zárták le, majd a londoni légi kikötők forgalmát is korlátozták.

A British Airways bejelentette, hogy az összes belföldi csütörtöki járatát törli.

A SkyNews információja szerint délután öt órától a dán, egytől este kilencig pedig az ír légteret is lezárják. A British Airways holnap reggelig az összes, az Egyesült Királyságból induló járatát törli.

Délelőtt már kilenc, Budapestről induló járat törlését jelentették be a légitársaságok a ferihegyi repülőtéren az izlandi vulkánkitörés miatt, de a helyzet percről percre változik, így délután további törlésekre lehet számítani - mondta  az InfoRádiónak a Budapest Airport szóvivője. Szilágyi Károly azt javasolja az utasoknak, hogy a repülőtérre való indulás előtt tájékozódjanak Ferihegy honlapján, illetve vegyék fel a kapcsolatot légitársaságukkal és kérjenek tájékoztatást.

Komoly biztonsági kockázat

A vulkáni hamu komoly biztonsági kockázatot jelent a repülőgépekre - tudatta közleményében a brit légiközlekedési szolgálat. Ennek szakemberei folyamatosan figyelik a légköri fejleményeket, és kapcsolatban állnak az országos meteorológiai intézettel, valamint a környező térség államainak hatóságaival.

A jelentős mennyiségű hamu egy izlandi tűzhányó szerdai kitörése nyomán került a légkörbe. A vulkán működése következtében olvadni kezdett egy hatalmas jégmező, az áradás veszélye miatt az izlandi hatóságok mintegy 800 embert kitelepítettek a jégmező közeléből.

Svédországban a hatóságok repülési tilalmat rendeltek el az ország több északi körzetében. Norvégiában az oslói nemzetközi repülőtéren csütörtökön reggel minden második járatot törölni kellett. A norvégiai légtér csaknem egészében repülési tilalmat rendeltek el.

A nap folyamán - a légmozgás függvényében - a légi közlekedést korlátozó intézkedésekre kell számítani Dániában, Finnországban, valamint Oroszország nyugati térségében és Németországban is.

Hanganyag: Sárközi Mátyás, London

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×