eur:
392.73
usd:
366.36
bux:
66855.56
2024. április 26. péntek Ervin

Ha nem így halt volna meg a lengyel elnök, nem Krakkóban temetik el

Nem jelentős az a tömeg, amely azért tüntet, hogy Lech Kaczynskit ne temessék a királyok temetőjébe, mondta Kovács Orsolya Lengyelország-szakértő. Hozzátette, ha az elnök nem úgy halt volna meg, hogy épp útban volt a katyni megemlékezésre, fel sem vetődik annak az ötlete, hogy a krakkói királyi temetőben helyezzék végső nyugalomra.

Lengyelországban megtörte az elnöki tragédiát követő nemzeti egységet az az ötlet, hogy a Kaczynski-házaspárt a történelmi nyughelyen temessék el. Több száz ember második napja tüntetett szerda este a felvetés ellen.

A lengyelek politikai hovatartozásra való tekintet nélkül gyászolták a szmolenszki légibalesetben elhunyt Lech Kaczynski elnököt és a vele utazott állami vezetőket. Azonban már a temetés előtt ismét felszínre került az, hogy a volt kormányfő megosztotta a társadalmat.

Varsóban, Krakkóban, Poznanban és Gdanskban is több százan tüntettek az ellen, hogy az elnöki házaspárt a történelmi Wawel-székesegyházban - a lengyel királyok koronázó- és temetkezési templomában, lengyel szentek, hősök és költők nyughelyén temessék el.

Több mint 40 ezren csatlakoztak a Facebook közösségi oldalon ahhoz a kezdeményezéshez, hogy a Kaczynski-házaspárt máshol helyezzék örök nyugalomra.

Bronislaw Komorowski ügyvezető elnök, aki felmérések szerint legyőzte volna Kaczynskit az őszi választásokon - azt mondta: az egyház és a család anélkül döntött, hogy kikérte volna az állami szervek véleményét.

Valóban méltó-e a királyokhoz? - ilyen feliratú transzparensekkel tüntetnek azok, akik nem akarják, hogy Kaczynskit ezen a szimbolikus jelentőségű helyen helyezzék örök nyugalomra. Az InfoRádiónak nyilatkozó Lengyelország-szakértő azonban hangsúlyozta: a tüntetés ellenére a lengyel társadalom nagy része elfogadja, hogy az elnöki házaspárt Krakkóban temetik el.

A tüntetők nem csak azzal érvelnek, hogy Kaczynski nem volt király, így nem méltó arra, hogy királyok mellé temessék, hanem szerintük megosztó személyiség is volt.

A múlt szombaton elhunyt lengyel államfő népszerűsége az utóbbi időben nem volt túl magas - mondta Kovács Orsolya, hozzátéve: az őszre kitűzött elnökválasztás előtti közvélemény-kutatások adatai szerint Kaczynksi esélytelen lett volna a szavazáson.

Naggyá emelte a tény, hogy a katyni mészárlás 70. évfordulóján ilyen tragikus körülmények között halt meg. Elsősorban halálának a körülményei miatt temetik el Krakkóban a varsói születésű Kaczynskit - vélte a szakértő, aki szerint ha elnöki mandátumának vége után nyugdíjba ment volna, és 20 év után meghal, akkor valószínűleg nem vetődött volna fel, hogy Krakkóban temessék el.

Obama és Medvegyev is ott lesz

Varsóban, az elnöki házaspár ravatalánál több tízezren rótták le kegyeletüket, és a vita ellenére tudósítók szerint Lengyelország nyugodt marad a temetés napjáig. A szertartáson külföldi vezetők, így Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök is részt vesznek.

Komorowski közölte, hogy csak április 21. után írja ki az elnökválasztásokat, de valószínű, hogy a lengyelek június 20-án választanak maguknak új államfőt.

Egyelőre nem tudni, hogy a néhai elnök ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski volt miniszterelnök jelölteti-e magát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×