eur:
392.2
usd:
366.64
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Letartóztatások a Morales elleni összeesküvés kapcsán

A bolíviai hatóságok őrizetbe vettek három férfit annak a nyomozásnak a keretében, amely az Evo Morales elnök elleni állítólagos merényletkísérletre tavaly szőtt összeesküvés ügyében folyik - jelentették kedden a dél-amerikai ország ügyészi szervei.

Az illetőket még hétfőn vették őrizetbe Santa Cruzban. Az egy nappal előtte rendezett bolíviai helyhatósági és regionális választásokon a baloldali államfő tábora mérsékelt sikert ért el, de Santa Cruzban a jobboldal győzött.

Az állítólag a Morales életére törő "külföldi zsoldos csapat" felszámolása majd egy éve magyar állampolgárokat is érintett. Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó, román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert 2009. április 16-án lőtte agyon egy rendőrségi kommandó egy Santa Cruz-i szállodában. Az akció során őrizetbe vették a szintén szovátai, magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot. Mindketten jelenleg is vizsgálati fogságban vannak. Az ügy azóta erősen átpolitizálódott, és az ellenzék azzal vádolja a baloldali kormányt, hogy eszközként használja a jobboldali ellenfeleivel való leszámoláshoz.

A hétfőn őrizetbe vett három bolíviai között van Gary Prado Arauz, akinek nyugalmazott tábornok apja a bolíviai hatóságok állítása szerint kapcsolatban állt a Rózsa-féle csoporttal. Gary Prado Salmónt azzal gyanúsítják, hogy rejtjelezett üzeneteket váltott tavaly a Santa Cruzban tartózkodó Rózsa Flores Eduardóval. A tábornok vallomása szerint Rózsa Flores Euardóval, csak mint újságíróval beszélgetett.

Fiának a letartóztatásáról az a véleménye, hogy rajta keresztül igyekeznek lejáratni őt, mert mint fogalmazott "kavics vagyok a kormány cipőjében". Gary Prado Salmón a hadsereg századosként 1967-ben annak a járőrnek volt a parancsnoka, amely a délkelet-bolíviai őserdőben elfogta a legendás argentin-kubai gerillavezért, Ernesto Che Guevarát. A forradalmárt még az őserdőben kivégezték, de Prado tagadja, hogy ehhez neki köze lett volna.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×