eur:
393.14
usd:
366.54
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Hatszázezer nepáli segélyezésével hagy fel az ENSZ

Az ENSZ Élelmezési Világalapjának a pénzügyi válság okozta pénzszűke miatt fel kell hagynia 600 ezer nepáli lakos segélyezésével - közölte szerdán a WFP egyik tisztségviselője.

Ez a 600 ezer ember több mint a negyede azoknak a nepáliaknak, akiket a világszervezet rendszeres élelmiszersegélyben részesít. Húszmillió dollárra lenne szüksége ahhoz, hogy az ő segítésüket is folytassa három hónapon át.

Dominique Hyde, a WFP nepáli képviseletének helyettes vezetője Katmanduból elmondta: a WFP "munkáért élelmiszert" programjával szegény nepáliak millióit védte meg az aszálytól, a magas élelmiszeráraktól, a növekvő bizonytalanságtól és a gazdasági válságtól.

A szűkös időszak közeledtével, amikor Nepál az utóbbi évtized legsúlyosabb gabonahiányával kényszerül szembenézni, a világalapnak nincs pénze, hogy fenntartsa a továbbiakban is ezt a létfontosságú védőhálót - szögezte le Hyde.

Figyelmeztetett, hogy további 250 ezer ember élelmezését is kénytelenek lesznek beszüntetni, ha a közeli napokban nem érkezik pénz.

A szakosított ENSZ-szervezet súlyos anyagi helyzetben van, mert a pénzügyi válság sújtotta adományozó államok nem teljesítették vállalásukat. Novemberben az interneten kértek mintegy egymilliárd embert arra, hogy kis összegekkel járuljanak hozzá a számos országban pusztító éhínség enyhítéséhez.

Nepálban a maoistákkal vívott évtizedes, 16 ezer emberéletet követelő és a gazdaságot porig romboló polgárháború után tavaly kiáltották ki a köztársaságot. Bár a konfliktus 2006-ban véget ért, az éhínség fenyegette emberek száma megháromszorozódott, és eléri a 3,7 milliót, a falusi lakosság 16,7 százalékát.

Az általános felmelegedés következtében a monszun és a havazás egyre kiszámíthatatlanabb, és megnehezíti a szegény gazdálkodók megélhetését.

A gyermekek alultápláltságát illetően Nepálban az egyik legsúlyosabb a helyzet a világ országai közül: az öt év alatti gyermekek 48 százaléka szegény vagy alultáplált.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×