eur:
402.09
usd:
366.04
bux:
74032.43
2024. október 8. kedd Koppány

Legalább ezer ember tűnt el a zavargások után

Legalább ezer ember hollétéről kér információt a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet a kínai hatóságoktól. Valamennyien a júliusi, hszincsiangi zavargások után tűntek el; az ujgur férfiakat a biztonsági erők fogták el, nem tájékoztatva a sorsukról a hozzátartozókat. A zavargások során 197 ember halt meg és 1600 megsérült.

A New York-i székhelyű szervezet szerdán tette közzé szemtanúkra hivatkozó jelentését. Azt írta: a rendőrök magánlakásokba és hivatalokba hatoltak be, és elfogató parancs, illetve indoklás nélkül vittek el férfiakat.

A HRW 43 ember eltűnéséről számolt be. Brad Adams, a szervezet ázsiai igazgatója szerint azonban ezek az esetek valószínűleg csak a "jéghegy csúcsát" képezik.

Egyetlen megkérdezett han nemzetiségű kínai sem mondta azt, hogy elvitték hozzátartozóját, de a HRW szerint nem kizárt, hogy a hatósági intézkedések a hanokat is érintették.

A 44 oldalas jelentés emlékeztet arra is, hogy a hatóságok gyakran egymásnak ellentmondó közleményeket adtak ki azzal kapcsolatban, hogy hány embert vettek egyáltalán őrizetbe, és hasonlóan ellentmondásosak az Új Kína hírügynökség jelentései is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×