eur:
394.35
usd:
369.26
bux:
66508.57
2024. április 25. csütörtök Márk

Már a Földközi-tengeren fel akarják tartóztatni a franciák az illegális bevándorlókat

Már a Földközi-tengeren fel akarják tartóztatni a franciák az Európai Unióba igyekvő illegális bevándorlókat, és ennek érdekében azt javasolják, hogy erősítsék meg az EU Frontex nevű határvédelmi ügynökségét.

Az uniós országok bel- és igazságügyi tárcáinak irányítói hétfőn tanácskozást tartanak Brüsszelben a bevándorlás és a menedékjog időszerű kérdéseiről. Megvitatják egyebek közt az Európai Bizottság azon javaslatát, amely a menekültek védelme érdekében közös uniós letelepítési program kidolgozására irányul.

A program célja az lenne, hogy szorosabbá tegye az uniós tagállamok közötti politikai és gyakorlati együttműködést a harmadik országokból az uniós tagállamokba érkező menekültek letelepítésében. A menekülteket az úgynevezett "első menedék" unión kívüli országából egy uniós ország területére szállítanák, ahol új életet kezdhetnének, és állandó védelemben részesülhetnének.

A harmadik országokból az unióba érkező menekültek letelepítését meg kell különböztetni attól, amikor az egyik uniós tagállamból egy másikba telepítenek át menekülteket az unión belüli szolidaritás céljából. Ez utóbbi tekintetében az Európai Bizottság különálló kezdeményezéseket indított, mint amilyen például a nemzetközi védelemben részesülő személyek Máltáról más tagállamokba történő áttelepítésére vonatkozó kísérleti projekt. Erre a szolidaritási projektre azért van szükség, mert a dél-európai tagországokra az átlagosnál jóval nagyobb teher hárul e tekintetben, hiszen zömmel hozzájuk érkeznek az Európán kívüli mediterrán térség felől a menekültek.

Eric Besson francia bevándorlásügyi miniszter a találkozó előtt levélben fordult minisztertársaihoz, amelyben arra hívta fel figyelmüket, hogy egyre nagyobb nyomás nehezedik az EU külső határaira a Földközi-tenger felől, és ezért a Frontexet meg kell erősíteni.

Besson olyan külön parancsnokság létrehozását javasolja, amely az uniós partok felé tartó, illegális bevándorlókkal zsúfolt tengeri szállító járművek felderítését és feltartóztatását irányítaná. A francia miniszter szorosabb együttműködést indítványoz azokkal az unión kívüli országokkal, ahonnan az illegális bevándorlók nagy számban kelnek útra, és ezen együttműködés jegyében az elfogottakat visszatoloncolnák.

Olaszország már hónapok óta együttműködik e vonatkozásban Líbiával, és ennek köszönhetően lényegesen csökkent a Lampedusa olasz szigetre érkező illegális bevándorlók száma, mert hajóikat feltartóztatják és visszafordítják. Az olasz eljárást viszont élesen bírálta az ENSZ menekültügyi főbiztossága.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Az építőipar és a fenntarthatóság kapcsolata ellentmondásosnak tűnhet, de egyre nagyobb figyelmet kap az épületszektor teljes zöldítése. Hogy az új építések kapcsán mik a gyártói tapasztalatok, hogyan csökkenthető a karbonlábnyom, milyen felújítást érdemes elvégezni a lakóingatlanokon, arról a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján Kiss Gábor, a Metrodom Kivitelező ügyvezető igazgatójának, az IFK alelnökének moderálásában beszélgettek a szakértők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×