INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Az ukrán kormányfő frakciója körülzárta a parlament szónoki emelvényét

Infostart / InfoRádió
A kormányfő pártjának képviselői a szónoki emelvényt foglalták el, az ellenzék képviselői pedig a házelnök irodáját vették "blokád alá" csütörtökön az ukrán parlamentben a rendkívüli ülés kezdete előtt.

A Julija Timosenko nevét viselő pártszövetség (BJuT) képviselői "megelőzés" céljából vették körül kora reggel a szónoki emelvényt, nehogy a Régiók Pártja tegye ezt, az ülést megakadályozandó - tájékoztatta a sajtót Olena Susztyik, a BJuT képviselője, aki szerint a kormánykoalíciót támogató képviselők csütörtökön szavazni akarnak a szükséges törvénytervezetekről.

A BJuT lépésére reagálva, a Viktor Janukovics vezette Régiók Pártja zár alá vette a parlamenti elnök, Volodimir Litvin irodáját. A házelnök szóvivője, Olha Csorna szerint Litvin így nem tudja elhagyni az irodát, hogy megnyissa az ülést.

A rendkívüli ülést a Julija Timosenko Tömbje indítványára hívták össze, hogy hét kérdésről - köztük a válságkezeléssel és az elnökválasztással kapcsolatos törvénymódosításokról - döntsenek. A napirenden ugyanakkor nem szerepel a Régiók Pártja által a költségvetéshez benyújtott módosítás és a lakosság szociális védeleméről szóló jogszabálytervezet.

Megfigyelők nem zárják ki, hogy a parlamenten belüli újabb szembenállás az ukrán törvényhozás feloszlatásához vezethet.

A címlapról ajánljuk