INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Szakértők szerint kétséges, hogy Iránnak hamarosan lesz atombombája

InfoRádió / MTI
Kétségbe vonják a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) kapcsolatban álló diplomaták, hogy Irán hat hónapon belül atombombával rendelkezhet. Erről a hamburgi Stern írt szerdai számában német hírszerzési forrásokra hivatkozva.

A hírmagazinnak nyilatkozó hírszerzési szakértők szerint az iráni atombomba kifejlesztését nem lehet megakadályozni. Teherán fél éven belül kész lesz a bomba előállítására, és képes arra, hogy Észak-Koreához hasonlóan föld alatti nukleáris kísérletet hajtson végre - mondták a lap forrásai.

A NAÜ rendszerint nem kommentálja a találgatásokat arról, hogy Irán mikor lenne képes atombomba előállítására. Illetékesei a Stern cikke kapcsán sem szólaltak meg hivatalosan, a bécsi ENSZ-szervhez közeli diplomaták azonban kétkedésüknek adtak hangot. "A rendelkezésre álló információk nem utalnak feltétlenül erre. Nagyon meglepne, ha valóban így állna a helyzet" - mondta egy európai diplomata, aki az osztrák fővárosban dolgozik.

A NAÜ korábbi jelentéseiből az következik, hogy Irán alacsony mértékben dúsított uránkészlete teljes egészében a szervezet ellenőrzése alatt áll. A NAÜ ellenőrei egyebek között kamerák segítségével követik nyomon a natanzi urándúsító üzemben zajló, polgári célokat szolgáló munkát.

Atombomba előállításához magasan dúsított uránra lenne szükség, ahhoz pedig, hogy hónapokon belül egy bombához elegendő mennyiségű alapanyaggal rendelkezzen a teheráni vezetés, kellene lennie egy második, titkos urándúsító üzemnek is - vélik szakértők. A másik lehetőség az lehet, hogy Irán kiutasítja az országból a NAÜ embereit, és átállítja katonai üzemmódra a natanzi telepet. Ezt azonban Izrael nem nézné tétlenül, és valószínűleg az Egyesült Államok sem - mondták a dpa német hírügynökségnek nyilatkozó szakértők az ENSZ-szerv környezetéből.

A nemzetközi közösség régóta tart attól, hogy Irán "fegyverképes" urán előállítása céljából fejleszti tovább atomprogramját. Teherán váltig állítja, hogy csupán alacsony mértékben dúsított urániumot kíván előállítani, amelyet atomerőművek fűtőelemeként lehet hasznosítani. Az ENSZ szankciókat vezetett be Irán ellen az atomprogram miatt, ugyanakkor gazdasági segítséget kínál az urándúsítás leállításáért cserébe.

A címlapról ajánljuk