eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Solana: a BT ismerje el a palesztin államot kétoldalú megállapodás híján is

Javier Solana, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT), hogy bizonyos határidő lejárta után ismerjen el egy önálló palesztin államot akkor is, ha az izraeliek és a palesztinok nem tudnak addig megállapodni egymással.

Solana egy szombati londoni előadásában beszélt erről, miközben az izraeli-palesztin tárgyalások holtponton vannak. A palesztinok azt mondják, nem hajlandók felújítani a béketárgyalásokat, ha Izrael nem állítja le telepbővítő tevékenységét Ciszjordániában.

"Egy előre kitűzött határidő után az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatban nyilvánítsa ki a kétállami megoldás elfogadását - mondta az EU-vezető, hozzátéve, hogy annak magában kell foglalnia a határok kijelölését, a menekültek ügyét, a Jeruzsálem városa fölötti ellenőrzés kérdését és a biztonsági intézkedéseket.

A határozatnak "el kell fogadnia a palesztin államot az ENSZ teljes jogú tagjaként, és időrendet kell kitűznie a végrehajtásra. Rendelkeznie kell más, még fennálló területi viták megoldásáról, és le kell zárnia a követeléseket" - folytatta Solana. Szorgalmazta, hogy Izrael térjen vissza az Egyiptommal, Szíriával és Jordániával vívott 1967-es háború előtti határok mögé, amelyben elfoglalta a Jordán nyugati partját.

Solana szerint közvetítőknek kellene időrendet kidolgozniuk a békemegállapodásra. "Ha a felek nem képesek tartani magukat ahhoz (az időrendhez), akkor a nemzetközi közösség által támogatott megoldást kell az asztalra tenni" - mondta. Az EU mellett az ENSZ, az Egyesült Államok és Oroszország alkotja az izraeli-palesztin ügyben közvetítő "kvartettet", amely az "útiterv" néven ismert béketervezetet kidolgozta.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×