eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

ÚMSZ: a Jobbik retorikája nevetségessé teheti a romániai magyar autonómiaigényeket

A Jobbik magyarországi sikere és retorikája nevetségessé teheti a romániai magyar autonómiaigényeket, mert az európai fórumokon nem fognak már hallgatni a mérsékeltebb politikusok racionális érveire - ez az aggodalom fogalmazódik meg a romániai Új Magyar Szó (ÚMSZ) pénteki számának két kommentárjában is.

Bíró Béla politológus az erdélyi magyar intézményvezetők tömeges leváltásával összefüggésben ír arról, hogy a magyar autonómiatörekvéseket elutasító román többségnek "gyakorlatilag senkitől nem kell tartania": Magyarország örül, hogy él, Európa egyebekkel van elfoglalva.

Arról nem is beszélve, hogy a kisebbségi kérdést az Európai Unió parlamentjében rövidesen bohózattá lehet zülleszteni - teszi hozzá a politológus, aki szerint a Jobbik által szélsőjobb retorikával előadott autonómiaigény a két román szélsőséges nacionalista politikusnak, Vadim Tudornak és Gigi Becalinak is szárnyakat adhat majd. Értekezéseiket követően a nyugati államok azon képviselői sem akarnak többé hallani kisebbségi kérdésről, akik korábban esetleg akartak volna - állapítja meg a szerző, hozzáfűzve, hogy a romániai magyar EP-képviselők (Tőkés László, Winkler Gyula és Sógor Csaba) hiába próbálnak majd racionális érvekkel előhozakodni, senki sem figyel majd rájuk.

Egy másik kommentárban Ágoston Hugó kifejti: a Jobbik az egyik legkevésbé szalonképes párt az új Európai Parlamentben, ezzel szemben jó előre megmondta, hogy határozottan fogja képviselni többek között a határon túli magyarok autonómiatörekvéseit. "De ki fog mellénk, az RMDSZ vagy akár a Magyar Összefogás mellé állni Európában, ha a Jobbikkal fújunk egy követ? Segítség lesz az vagy inkább morális és politikai akadály?" - teszi fel a kérdést a publicista.

Megállapítja: a radikális nemzeti retorika erőltetése elidegenítheti a romániai magyaroktól igazi európai barátaikat, akik eddig éppen a mérsékelt, okos politikájukért szerették ezt a közösséget.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×