eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Srí Lanka-i kommandósok megöltek három lázadóvezért, a fővezér is meghalt

Srí Lanka-i kommandósok megölték a tamil lázadószervezet politikai szárnyának vezetőjét és két másik lázadóvezért - közölte hétfőn a hadsereg egyik névtelenül nyilatkozó tisztségviselője. Későbbi hír szerint a lázadók fővezére is meghalt.

Az illetékes szerint a vasárnap éjszakai harcokban életét vesztette Balaszingham Nadeszan, a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) nevű szervezet politikai szárnyának vezetője, valamint két másik lázadóvezér. Udaja Nanajakkara katonai szóvivő közölte hétfőn, hogy megtalálták Velupillai Prabhakaran LTTE-főparancsnok legidősebb fiának, Charles Anthonynak a holttestét is.

Ezután érkezett a hír, hogy maga a (másfél éve "láthatatlan") fővezér is halott: a kormánycsapatok teljesen bekerítették egy apró, egy négyzetkilométernél kisebb területen, majd amikor egy mentőautóban megpróbált kiszökni az ostromgyűrűből, vele utazó két helyettesével együtt lelőtték.

Prabhakaran elfogását - élve vagy halva - döntő fontosságúnak tartották az indiai-óceáni szigetország polgárháborújának befejezése szempontjából. Ha ugyanis sikerült volna megszöknie, kiterjedt nemzetközi csempészhálózata és a külföldön élő tamilok támogatása révén újrakezdhette volna a gerillaháborút.

Prabhakaran állítólag meghagyta testőreinek, hogy inkább öljék meg, és testét a felismerhetetlenségig égessék el, semmint hogy fogságba essen. A többi tamil lázadót is arra képezték ki, hogy inkább legyen öngyilkos, mint fogoly, és közülük sokan hordtak ciánkapszulát a nyakukba akasztva.

A Tamil Tigrisek vasárnap elismerték vereségüket, és bejelentették, hogy leteszik a fegyvert, de a hadsereg még hétfőn is tűzharcot vív a lázadók maradékával, akik a katonai szóvivő szerint egy három futballpályányi területre szorultak be.

Több mint ezer tüntető gyűlt össze hétfőn Srí Lanka fővárosában, Colombóban a brit nagykövetség épületénél, néhányan kövekkel dobálták meg a képviseletet, több ablak betört - közölték szemtanúk. Más tüntetők elégettek egy David Miliband brit külügyminisztert ábrázoló bábut, majd átdobták a követséget övező kerítésen.

Miliband korábban bírálta a Srí Lanka-i kormányt azért, ahogy a tamil szélsőségesek ellen háborút folytatott. Nagy-Britannia egyben támogatta azt a kezdeményezést, hogy indítsanak vizsgálatot a háborús bűnök feltárására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×