eur:
389.14
usd:
362.2
bux:
0
2024. május 8. szerda Mihály

Tajvan mehet a WHO-ba

Peking már nem ellenzi Tajvan részvételét az Egészségügyi Világszervezet (WHO) fő döntéshozó testületében - jelentette be szerdán Ma Jing-zsou tajvani elnök.

A sziget megfigyelőként venne részt a WHO május 18-án kezdődő genfi közgyűlésén. Je Csing-csüan tajvani egészségügy-miniszter a helyi tv-kameráknak meg is mutatta a szervezet hivatalos meghívását. Ma Jing-zsou elnök szóvivője azt is elmondta, hogy a sziget Kínai Tajpej néven képviselteti magát a tanácskozáson. Ezt a nevet viselik Tajvan sportolói az olimpiákon is.

Tajvan a nemzetközi közösség általi diplomáciai elismerésért folyatott küzdelme részeként régóta szeretne részt venni a WHO döntéseiben, és hogy ha a tajvani elnök bejelentését Peking megerősíti, akkor az nagy eredmény a sziget számára. Kína és Tajvan között jelentősen javult a viszony Ma tavaly márciusi megválasztása óta. Előde, Csen Suj-pien idején ugyanis nagy volt a feszültség közöttük, mivel az elnök Tajvan hivatalos függetlenné válásának híve volt.

Azóta, hogy Tajvant 1971-ben kizárták az ENSZ-ből, a sziget Kína ellenkezése miatt nem tud részt venni a világszervezet jelentős szakosított szervezeteiben.

Peking eddig nem erősítette meg egyértelműen a tajpeji bejelentést, de a tajvani ügyek hivatalának szóvivője közölte: Kína "derűlátóan" ítéli meg Tajvan részvételét az idei WHO-közgyűlésen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×