eur:
388.67
usd:
361.73
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Csökken az áfa, olcsóbbak lesznek az éttermek

Nyártól 11,8 százalékkal csökkennek az éttermi árak Franciaországban, a vendéglátóipari cégek vezetőit tömörítő szervezetek ígérete szerint. A meglepő lépésre annak köszönhetően kerülhet sor, hogy július 1-től a jelenlegi 19,6-ról 5,5 százalékra csökken az éttermi vendéglátás áfája.

A vendéglátóipar közel húsz éve követeli ezt az intézkedést, és mivel a kérdés uniós hatáskörbe tartozik, azt 1995-ben még Jacques Chirac akkori államfő terjesztette az Európai Bizottság elé, a döntés azonban a németek ellenállása miatt rendre meghiúsult. Az igent végül Nicolas Sarkozynek sikerült kiharcolnia idén márciusban - egyebek mellett a gazdasági válságra való hivatkozással.

Az intézkedéssel a gazdasági minisztérium becslései szerint az állam évi 2,4 milliárd eurós, 710 milliárd forintot meghaladó bevételtől esik el, így nem véletlen, hogy Christine Lagarde, a tárca vezetője a kedden a szakma és a kormány között megtartott általános helyzetértékelő tanácskozást követően bejelentette: cserében komoly vállalásokat várnak a vendéglátósoktól.

Az éves szinten közel 31 milliárd eurós forgalmat bonyolító ágazat egyik konkrét ígérete júliustól az éttermi számlákon ellenőrizhető lesz, a vendéglátósok ugyanis vállalták, hogy az áfacsökkentést teljes egészében beépítik az árakba. Ami azt jelenti, hogy nemcsak az előétel, a főétel, a desszert vagy maga a teljes menü lesz olcsóbb az éttermekben, hanem a gyümölcslé, az ásványvíz, a kávé és a tea is.

Mindezek mellett arra is ígéretet tettek, hogy az éttermek a következő két évben országos szinten negyvenezer új munkahelyet hoznak létre, és megemelik az alkalmazottak gyakran a minimálbér alatt maradó fizetését.

Az éttermi dolgozókat tömörítő szakszervezetek vezetői meglehetősen szkeptikusan reagáltak az ígéretekre, az erősen baloldali beállítottságú CGT egyik képviselője egyenesen úgy véli, hogy a munkahelyteremtés kapcsán valójában porhintés folyik, mivel a kormány semmilyen eszközt nem hozott létre, amivel a vendéglátósok vállalásait ellenőrizni tudná.

Emellett úgy tűnik, hogy az árcsökkentés terén is jelentkezhetnek nehézségek: a La Tribune gazdasági napilap által megszólaltatott kisvendéglősök ugyanis azt mondják, a gazdasági válság kezdete óta már jelentősen csökkentették áraikat, így nincs hová hátrálniuk. Ez a megnyilatkozás azért érdekes, mert Franciaországban jelenleg közel 150 ezer vendéglátóipari egységet tartanak nyilván, és ezek több mint 60 százaléka a hagyományos kis éttermekből áll.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×