eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Földrengés Olaszországban: legalább 150 halott, rendkívüli állapot

Hétfő esti legfrissebb, de még korántsem végleges adatok szerint legalább százötven halálos áldozata van a hajnali közép-olaszországi földrengésnek, ezerötszázan megsérültek az elemi csapásban, a hajléktalanná vált emberek száma becsült adat szerint meghaladhatja az ötvenezret.

Az Európai Unió, valamint Oroszország, Németország, Franciaország, Görögország és Izrael azonnal segítséget ajánlott fel, de az olasz polgári védelem vezetője közölte, hogy "egyelőre nincs szükség külföldi segítségre".

A rengés hajnali fél négykor történt, középpontja Abruzzi körzet székhelyének, L,Aquila városnak a közelében volt, Rómától 95 kilométerre keletre. A polgárőrség szerint ilyen erős földmozgásra az utóbbi tíz évben nem volt példa az országban. A földrengés leginkább L'Aquila városát és Castelnuovo települést sújtotta, de Itália egész középső részén, még a fővárosban is érezni lehetett a földlökéseket.

A súlyos természeti csapás miatt Berlusconi kormányfő lemondta aznapra tervezett moszkvai útját. A kétnapos látogatásra üzletemberekből álló, népes küldöttség kísérte volna. Egyes források szerint több mint 1000 vállalkozó, vezető üzletember és bankár kapott volna helyet a delegációban.

A miniszterelnök a televízióban jelentette be moszkvai útjának elhalasztását. "L'Aquilába megyek. Lemondtam a moszkvai látogatást, mert úgy gondolom, hogy a kormányfő jelenléte most hasznos lehet a helyszínen" - mondta. Közölte azt is, hogy aláírta a rendkívüli állapot kihirdetéséről szóló rendeletet. Ezzel lehetővé vált, hogy központi forrásokat mozgósítsanak a segélyezésre, kárenyhítésre és a helyreállításra. Berlusconi felszólította a lakosságot, hogy kerüljék el a földrengéstől sújtott területet. A mentőegységek ezt L,Aquila városától 30 kilométeres sugarú körben határozták meg.

A polgári védelem szerint épületek ezrei dőltek romba L'Aquilában és a környező településeken, és a mentést hátráltatják az utcákat eltorlaszoló romhalmazok. Mentőegységek és keresőkutyás tűzoltók kutatnak a túlélők után. A mentésből a lakosság is kiveszi a részét, puszta kézzel próbálják elhordani a törmelékeket. "Az évezred kezdete óta ez a legsúlyosabb tragédia" - jelentette ki az olasz polgári védelem egyik illetékese. A halottak számát tekintve 2002 óta nem fordult elő ilyen súlyos földrengés. Akkor 30 gyerek halt meg, mert összeomlott egy iskola Dél-Olaszországban.

A hatóságok attól tartanak, hogy a mostani földrengés még több halálos áldozatot követel majd, mert a természeti csapás széles területet sújtott, rengeteg épület összedőlt, számosan megsebesültek, és félő, hogy még mindig sokan várnak a segítségre a romok alatt. A halottak között most is vannak gyerekek: L,Aquilában négy gyermek, a közeli Fossa településen egy kislány halt meg. A 68 ezer lakosú L,Aquilában a lakóházakon kívül leomlott egy szálloda és egy kollégium is, amelynek romjai alatt egyes hírek szerint hat egyetemista rekedt. A város történelmi belvárosában beomlott egy templom kupolája - egyes források szerint harangtornya -, és megrongálódott a székesegyház is.

Az utóbbi napokban már többször megmozdult a föld a térségben. A mostani földlökéseket néhány kisebb erejű rengés előzte meg vasárnap a késő esti, majd a hétfő kora hajnali órákban. Az első földlökéseket vasárnap este 10 órakor észlelték az ország északi részén fekvő Emilia-Romagna körzetben. Az ANSA olasz hírügynökség szerint Triesztben és az Adria partján délebbre is érezni lehetett egy 4,6 erősségű földmozgást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×