eur:
389.29
usd:
362.66
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Romániában 13 éves korra szállítanák le a büntethetőség határát

Egy évvel lejjebb szállítaná a büntethetőség alsó határát a román Büntetőtörvénykönyv módosított változata. Eddig csak 14 éves kortól lehetett büntetőjogi felelősségre vonni román állampolgárokat, ezután 13 kortól lehetne megtenni ezt.

A román Btk-t módosító jogszabálytervezet szerint már 13 éves kortól büntetőjogi felelősségre lehetne vonni a súlyosabb bűncselekmények elkövetőit - írja a Vásárhelyi Hírlap. A módosító törvénytervezet megalkotói azzal indokolják a korhatár lejjebb szállítását, hogy az utóbbi években a bűncselekmények elkövetői között ugrásszerűen megnövekedett a 14 éven aluliak száma.

Egy másik érv szerint statisztikai adatok igazolják, hogy a 14-16 éves fiatalok 90 százaléka olyan szellemi fejlettségi fokon áll, hogy fel tudja mérni cselekményei súlyát, ebből pedig arra következtetnek, hogy a szellemi érettség ilyen fokával már 13 éves kortól rendelkeznek a gyerekek. "A társadalmi érettség jelenlegi fokán a gyerekek sokkal hamarabb maturizálódnak, mint negyven évvel ezelőtt" - fogalmaznak az új Btk. megalkotói.

A jogalkotó legfőbb érve viszont az, hogy az uniós tagországok egy részében már alkalmazzák a 14 évesnél alacsonyabb korúak büntetőjogi felelősségre vonását. Kerekes Károly jogász-képviselő szerint a legfontosabb megállapítani, hogy a 13 éves fiatalnak, aki tisztában van ugyan cselekménye súlyával, van-e olyan ítélőképessége, hogy tisztában legyen a cselekmény jogi következményeivel is. Ehhez pedig nem elég csupán jogászoknak dönteni, meg kell hallgatni az egészségügyi szakemberek véleményét is.

Franciaországban, Angliában és Svájcban a fiatalok már 10 éves kortól felelősségre vonhatók büntetőjogilag, Görögországban és Hollandiában pedig 12 éves kortól. Spanyolországban ez a korhatár 14 év, ám ezt itt is leszállítanák 12 évre.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×