eur:
391.04
usd:
366.99
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Az éhező észak-koreaiak már pizzát is ehetnek

Megnyílt az első pizzéria Észak-Koreában, ahol több millió embert sújt az éhínség.

Az észak-koreaiaknak meg kell engedni, hogy megkóstolják a világ legjobb fogásait - Kim Dzsong Il állítólag ezzel a jelszóval adott parancsot arra, hogy a kommunista vezetésű ország fővárosában megnyíljon az első olasz pizzéria.

Észak-Korea vezetője állítólag imádja a kaviárt, a francia borokat, a cápauszony levest és a konyakot. Míg azonban ő megengedheti magának a luxust, az állampolgárok nagy része az évi 1800 dolláros (nagyjából 145 ezer forintos) fizetéséből még az alapvető élelmiszereket is csak nehezen tudja beszerezni.

Az olasz pizzéria a fővárosban, Phenjanban nyílt meg. Maga Kim Dzsong Il küldte ki Nápolyba és Rómába azokat a szakácsokat, akik elsajátítva az olasz konyha rejtelmeit, immár Észak-Koreában is süthetnek igazi pizzát. Az étterem Olaszországból importálja a lisztet, a vajat, sőt még a sajtot is.

Nem valószínű azonban, hogy az átlag észak-koreaiak megengedhetnek maguknak egy vacsorát az étteremben: az ország a legszegényebb államok közé tartozik, és sokan csak a nemzetközi segélyeknek köszönhetően jutnak élelemhez. Becslések szerint a kilencvenes évek óta kétmillió észak-koreai halt meg éhínségben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×