eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Hét jelölt indul a köztársasági elnöki posztért

Hét jelölt indul a szlovákiai elnökválasztáson - közölte pénteken a pozsonyi parlament elnöksége. Ivan Paska házelnök az elnökválasztás első fordulóját március 21-re tűzte ki. Az esetleges második fordulót április 4-én tartják. A jelölési határidő csütörtökön éjfélkor járt le.

A választás nagy esélyese Ivan Gasparovic jelenlegi köztársasági elnök, aki mögött a koalíció két meghatározó pártja, a Smer és a Szlovák Nemzeti Párt áll. A felmérések szerint a választók 55 százalékának támogatásával számolhat.

Legnagyobb ellenfelének Iveta Radicová számít, akire jelenleg a választók 33 százaléka szavazna. Radicová az ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió jelöltje, aki élvezi a Magyar Koalíció Pártja és a Kereszténydemokrata Mozgalom támogatását is.

A további öt jelölt - Dagmar Bollová (független), Zuzana Martináková (Szabad Fórum), Frantisek Miklosko (Szlovákia Konzervatív Demokratái), Milan Melník (Néppárt-HZDS) és Milan Sidor (kommunista) - győzelmi esélyei a pozsonyi sajtó szerint elenyészőek.

A parlament elnöksége eddig Bollová, Gasparovic és Miklosko jelöltségét fogadta el hivatalosan. A további négy jelöltről február 5-ig kell döntenie Pavol Paskának. Helyi megfigyelők nem kétlik, hogy ez az adott esetben már csak formalitás.

A választási kampány hivatalosan két héttel az első forduló előtt kezdődik. A jelöltek a választások előtt még visszaléphetnek.

A szlovák belügyminisztérium közölte, hogy az elnökválasztás lebonyolítása 9,5 millió euróba fog kerülni. Az előző, 2004-es, választás költségei 7,16 millió eurót tettek ki.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×