eur:
388.61
usd:
361.9
bux:
68803.42
2024. május 9. csütörtök Gergely

Védekezés helyett már meg is támadhatják a kalózokat

A német védelmi miniszter az ádeni-öbölbe utazott, hogy felkeresse az oda vezényelt német haditengerészeti kötelékeket, és személyesen adjon utasítást a kalózok elleni aktív küzdelemre. Eddig a nemzetközi terrorizmus megfékezése miatt a térségben cirkáló nyugati hadihajók legfeljebb védekezési célból léphettek fel a szomáliai partoknál felbukkanó kalózokkal szemben.

Berlinben a törvényhozás pénteken döntött arról, hogy a szomáliai partok közelébe vezényelt német hadihajókat közös európai parancsokság alá helyezi, egyben pedig utasítást adott a parancsnokoknak a kalózok elleni aktív fellépésre. A kalózok az elmúlt hónapokban számos kereskedelmi hajót kerítettek hatalmukba, és csak óriási összegű váltságdíj ellenében engedték tovább haladni őket.

Ezért a biztosítási díjak rövid idő alatt megtöbbszöröződtek, ami óriási terhet ró a szállítmányozókra. A tengeri áruszállítás jelentős hányada az ádeni-öblön keresztül bonyolódik, így a nyugati kormányok úgy döntöttek, hogy a nemzetközi terrorizmus letörésére, amerikai javaslatra életre hívott Enduring Freedom fedőnevű akció keretében a térségbe vezényelt hadihajók parancsnokait felhatalmazzák a kalózok elleni aktív harcra.

A küzdelmet közös európai parancsnokság hangolja össze az "Atalanta" fedőnévvel jelölt haditerv szellemében.

Ma Franz Josef Jung német védelmi miniszter Dzsibutiban meglátogatja a Karlsruhe és a Mecklenburg nevű hadihajót, majd tanácskozik a dzsibuti kormány védelmi és külügyminiszterével is. Diplomáciai források szerint tájékozódni kíván arról, hogy milyen kilátás van Szomáliában a több mint egy évtizede dúló polgárháború befejezésére, ugyanis a káoszba süllyedt északkelet-afrikai ország a tengeri kalózkodás melegágya.

A térségben cirkáló német haditengerészeti kötelékekben jelenleg 250 főből álló legénység szolgál, de az Atalanta akció sikere érdekében létszámukat rövidesen 1400-ra akarják emelni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagy bajban van az orosz elit: nem tudják, mit kezdjenek a sok pénzükkel

Nagy bajban van az orosz elit: nem tudják, mit kezdjenek a sok pénzükkel

Nincs könnyű dolga az orosz elitnek, amikor azon megy a gondolkodás, mit kezdjenek hatalmas vagyonukkal. Külföldön egyre több helyen nem látják szívesen sem őket, sem a pénzüket, de Oroszországban sincs sokkal kevesebb kockázat. Oroszország évek óta ösztönzőket kínál a gazdagoknak, hogy hozzák haza a pénzüket, és olyan struktúrákat hozott létre, amelyek állítása szerint védelmet nyújtanak a magánvagyonok számára. Az állami lefoglalások miatti aggodalmak azonban továbbra is fennállnak, különösen azért, mert a közelmúltban ezek száma megnövekedett - írja a Bloomberg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×