eur:
388.72
usd:
361.74
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

A kereskedelem elégedett a karácsonyi vásárral

Németországban a kereskedelem igencsak elégedett a karácsonyi vásárral. Eddig ugyanis a pénzügyi válság alig éreztette hatását a fogyasztók magatartásán és felmérések szerint a vásárlási láz az ünnepek után sem szűnik meg.

Feltehetően a gépkocsi üzemanyag árának, valamint a fűtési költségek fokozatos csökkenése és az infláció visszaesése, illetve az árengedmények nagysága is közrejátszott abban, hogy idén is hatalmába kerítette a vásárlási láz a fogyasztókat, annak ellenére, hogy mindenfelé szinte kizárólag csak vészjósló jelentések láttak napvilágot a pénzügyi válság egyelőre még beláthatatlan következményeiről.

A fogyasztói szokásokat tanulmányozó berlini intézet felmérése szerint a lakosság egyszerűen figyelmen kívül hagyta a negatív híreket és szinte bele vetette magát a karácsonyi vásár forgatagába.

A bevásárló központokban a vevők áruktól dagadó csomagokat cipeltek és az eladók alig győzték feltölteni a kiürült pultokat. Kiváltképpen a játékok, az elektrotechnikai cikkek, valamint a kozmetika kínálatai, kiváltképpen a márkás parfümök és testápoló szerek iránt nőtt meg a kereslet.

A felmérés szerint az online játékokból csaknem 50 százalékkal többet adtak el idén, mint tavaly. Némileg visszaesett a ruházati cikkek iránti kereslet, amit azonban főleg arra lehet visszavezetni, hogy az enyhe időjárás miatt csak kevesen érdeklődnek a téli holmik iránt.

Hasonlóképpen panaszkodik az édesipar is, mert míg az élelmiszerek, kiváltképpen az ünnepi ételkülönlegességek iránti kereslet felszökött, a csokoládé és magas cukortartalmú nyalánkságok egy része érintetlenül marad, de ezt sem anyagi meggondolással indokolják, hanem inkább a német fogyasztókat egyre jobban hatalmába kerítő egészséges életmóddal.

A piackutatók bíznak abban, hogy a lendületes karácsonyi vásár nem fog a Szenteste után sem megtorpanni, hanem januárban is hozzájárul a gazdasági válság megfékezéséhez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×