eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Meghalt a történelem leghíresebb informátora

Kilencvenöt éves korában elhunyt Mark Felt, az amerikai szövetségi nyomozó iroda egykori második embere. Õ volt a Watergate-ügyben nyomozó újságírók "Mély Torok" néven jelentkező informátora. Halálát szívelégtelenség okozta. A Watergate-ügy 1974 augusztusában Richard Nixon elnök lemondásához vezetett.

Évtizedekig csak a Watergate-botrányt felgöngyölítő két újságíró, Bob Woodward és Carl Bernstein, valamint főszerkesztőjük tudta, hogy ki rejtőzik a Mély Torok álnév mögött, akiről a közvélemény csak annyit tudott, hogy magas rangú kormányzati tisztviselő.

1972. június 17-én betörtek az amerikai Demokrata Párt egyik irodájába, ami a Watergate irodaházban volt. A szimpla betörésről később a Washington Post derítette ki, hogy a behatolók volt CIA és FBI ügynökök, és közöttük volt a Nixon elnök újraválasztására létrejött bizottság egyik tagja is, céljuk pedig az volt, hogy lehallgató-készülékeket helyezzenek el az irodában.

Bob Woodwardot és Carl Bernsteint maga Mély Torok kereste meg, hogy információi vannak a betörésről. Rendszerint egy sötét parkolóházban találkozott a riporterekkel, és ott szivárogtatott ki információkat az ügy fehér házi szálaival kapcsolatban. A betörésről, mint kiderült, maga Nixon elnök is tudott.

Az újságírók soha nem fedték fel Mély Torok kilétét, ezt ő maga tette meg 33 évvel az ügy befejezése után, 2005-ben. Az informátor barátja - felhatalmazás után - a Vanity Fair magazinba írta meg, hogy Mély Torok nem más, mint Mark Felt, az FBI egykori igazgató-helyettese.

Kovács Tamás politológus korábban az InfoRádiónak elmondta, dilemma az Egyesült Államokban is, hogy Mark Felt hős volt, vagy besúgó.

Sokan hősnek tekintik, hiszen ő volt annak a személynek a megjelenítője, aki szemben a hatalommal - nmaga is a hatalom részeként - fel mer lépni, és el meri mondani azt a történetet, ami a valóban a gonosz tetteket elkövetőt méltóképp megbüntette. Mark Felt azért sem mondta el korábban a történetet, mert maga is érezte, hogy valami olyat tesz, ami nem megengedhető, hiszen őt ezért annak idején büntetőeljárás alá lehetett volna vonni: olyan szolgálati titkokat mondott el, amit neki hivatalból meg kellett volna őriznie - magyarázta a politológus.

Mark Felt 2006-ban a CNN Larry King Live showjában azt mondta, mindenre nagyon büszke, amit Mély Torok csinált. Az FBI igazgatóhelyetteseként szinte mindenről tudott, és állítólag nagyon bántotta, ahogy a kormány kezelte az ügyet. Mások szerint viszont így akarta megbosszulni, hogy nem őt választották J. Edgar Hoover utódjának az FBI igazgatói posztján. Mark felt 95 éves korában halt meg Kaliforniában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×