eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Egy hónapra leáll a Skoda-gyár

Majdnem egy hónapra leállította pénteken termelését a csehországi Skoda Auto gyár, miután a nemzetközi pénzügyi válság következtében csökkent a Skodák iránti kereslet.

A Skoda történetében ez a leghosszabb leállás. A részvénytársaság három csehországi gyárában a munka január 13-án indul újra. A Skoda, amely tavasszal még szombaton is termelt, nagyon erőteljesen érzi a gazdasági recessziót, és október óta már több ízben is leállította néhány napra a munkát.

Az igazgatóság döntése alapján a jövő év első felében csak négynaposak lesznek a munkahetek. Jaroslav Povsík, a cég szakszervezeti vezetője szerint nem kizárt, hogy a következő időszakban újabb leállásokra kell számítani.

A Skoda gyár termelésének korlátozása nagyon jelentős negatív hatást gyakorolhat a 45 ezer lakosú Mladá Boleslav városra is. Miután a város és környéke lakosságának nagy része - majdnem 20 ezer ember - a gyárban dolgozik, a keresetek csökkenése kihat a helyi kereskedelem és fogyasztás alakulására is.

A Skoda az elmúlt hetekben felmondta a szerződést a külföldi munkavállalókkal, akiket közvetítő cégeken keresztül alkalmazott. Mintegy 1500 lengyel, szlovák, ukrán munkás már távozott a gyárból, és további közel 2500 szerződése a jövő év első heteiben jár le.

A város lakossága most attól tart, hogy a munka és kereset nélkül maradt emberek közül sokan Mladá Boleslavban maradnak, és nehéz szociális helyzetük a bűnözés növekedéséhez vezethet. Az állami rendőrség intézkedéseket foganatosított, és növelte létszámát a helyi rendőrség is.

A hazai, tehát a törzsalkalmazottaktól a cég egyelőre nem kíván megválni.

A Skoda az idén több mint 700 ezer gépkocsi gyártásával számolt, a tavalyi 630 ezer ellenében. Tavaly - 2006-hoz viszonyítva - 14,5 százalékkal több Skoda kelt el a piacon. Az idén a cég maximálisan 7 százalékos növekedéssel számol.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×