eur:
387.91
usd:
361.45
bux:
68949.8
2024. május 9. csütörtök Gergely

A kínaiak is harcba szállnak a kalózokkal

Kína is küld hadihajókat Szomália partjaihoz, hogy hozzájáruljon a kalózkodás megfékezésére irányuló nemzetközi összefogás sikeréhez.

A bejelentés egy nappal azután hangzott el, hogy szomáliai kalózok az Ádeni-öbölben megszálltak egy kínai halászhajót, de a térségben állomásozó többnemzetiségű hadiflotta gyors közbelépése után a tengeri rablók nem tudták eltéríteni, három kereskedelmi és egy luxushajót azonban szerdán elfoglaltak a kalózok.

A kínai külügyi szóvivő közölte: megkezdték a hadihajók kivezénylésének előkészületeit. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem sokkal korábban engedélyezte, hogy a szárazföldön is harcolhatnak a nemzetközi erők a kalózokkal.

A világszervezet jelentése szerint csak az idén 70 kereskedelmi hajót raboltak el a szomáliai partoknál.

Címlapról ajánljuk
Kormányinfó: nagy megállapodások Kínával, a bejelentés fél hatkor jön

Kormányinfó: nagy megállapodások Kínával, a bejelentés fél hatkor jön

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a hétközi kormányülés döntéseiről számolt be. A fő téma Hszi Csin-ping budapesti látogatása volt, de a miniszter beszélt arról, hogy a NATO ukrajnai missziójában Magyarország nem akar részt venni. Szó esett a csok plusz program állásáról, Magyar Péter politikai szerepéről és a kórházi várólistákról is.

A kínai elnök már az Oroszlános udvarban

Katonai ceremóniával fogadták Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát csütörtökön a budai Vár Oroszlános udvarában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×