eur:
385.27
usd:
354.82
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Ki készítette a Bushoz hajított cipőt?

Több cipőkészítő is saját gyártmányának vélte azt a pár félcipőt, amelyet George Bush elnök felé hajított egy iraki riporter a hét végén egy bagdadi sajtótájékoztatón.

A térség sajtójában napvilágot látott találgatások szerint Törökországban, Libanonban vagy - akárcsak az országban kapható legtöbb cipő - Kínában készülhetett a tulajdonosával együtt azonnal híressé vált, tévéfelvételeken megörökített lábbeli. A tiltakozás e szokatlan módját választó, azóta előzetes letartóztatásba helyezett riporter, Muntaszir az-Zaidi egyik fivére azonban kijelentette: "száz százalékig biztos, hogy Irakban készült".

Címlapján az ominózus félcipő képével jelent meg szerdán a Yeni Safak című török napilap, a fotó alatt közölt cikk címe pedig így szólt: "Török gyártmány". A lap úgy tudja, Ramazan Baydan török üzletember tervezte a modellt, és először 1999-ben került a piacra. Baydan elmondása szerint az incidens óta a szokottnak a duplája fogyott Irakban ebből a cipőből.

A libanoni Asz-Szafir című lap Zaidi egy novemberi libanoni látogatásán készült fotóját hozta az első oldalon. "Bejrútban vásárolta?" - kérdezte a kép alatti szalagcím.

Udaj az-Zaidi, a riporter testvére azonban biztos benne, hogy testvére iraki lábbelit vásárolt. Egy bagdadi cipőkészítő, az ország legjobbjai között számon tartott Alaa Haddad műhelyéből került ki - mondta.

Muntaszir az-Zaidi Bush Irak-politikája miatti tiltakozásként dobta lábbelijét az elnök felé. "Kutyának" nevezte Busht, aki szerinte irakiak ezreinek a haláláért tehető felelőssé. Kedden - miután vizsgálóbíró elé állították, s beismerte tettét - előzetes letartóztatásba helyezték. Az iraki Legfelsőbb Igazságügyi Tanács szerint ha vádat emelnek ellene, akár 15 évig terjedő börtönbüntetést is kaphat.

A vasárnapi eset óta a térségben sokan hősként tekintenek Zaidira, akinek cselekedete rendkívül súlyos sértésnek számít az arab világban. Hétfőn több ezer iraki vonult az utcákra az újságíró szabadon engedését követelve. Munkahelye, az al-Bagdadíja tévéállomás szintén felszólította a hatóságokat: a demokrácia és a szólásszabadság nevében bocsássák szabadon a riportert. A bagdadi Szadrvárosban Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok hívei amerikai zászlókat égettek, és Zaidi elengedéséért tüntettek. Irakban és Jordániában számos ügyvéd jelentkezett azzal, hogy szívesen segít ellátni Zaidi jogi védelmét, egy egyiptomi férfi pedig szerdán felajánlotta neki húszéves lányát feleségül. "Nincs semmim, ami nála értékesebb lenne" - mondta Szaad Gumaa orvostanhallgató lányáról. Maga a lány úgy nyilatkozott: hősnek tartja Zaidit, és kitüntetésnek érezné, ha összeköthetné vele a sorsát.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×