eur:
404.24
usd:
373.86
bux:
74122.77
2024. október 29. kedd Nárcisz

Így teszi semmissé a Bush-örökséget Obama

Múltheti választási győzelme után hétfőn a Fehér Házba látogat Barack Obama megválasztott amerikai elnök, hogy a hatalom átadásáról és átvételéről tárgyaljon George Bush-sal. A kemény választási retorika ellenére mindkét fél fontosnak tartja, hogy zökkenőmentes legyen a hatalomváltás és ezért udvarias gesztusokat tesz. Kiderült azonban, hogy Obama Bush több döntését elnöki rendelettel semmissé teszi majd.

Új otthonával, a Fehér Házzal ismerkedik ma az Obama-házaspár. A megválasztott amerikai elnök a 90 perces séta során megtekinti majd leendő hivatalát, az Ovális Irodát is, amelyet január végén foglal el. Ezt követően pedig Bush elnökkel tárgyal a hatalmi jogkörök átvételéről és a legsürgősebb feladatokról.

Annak ellenére, hogy az Obama-kampány nagyban a Bush-éra kül- és gazdaságpolitikájának bírálatára épült, az elnökválasztások után a hangnem érezhetően megváltozott. Bush "az amerikai történet diadalának" nevezte az első színesbőrű elnök megválasztását, sőt azt mondta: kormányzata számára az elsőszámú prioritás lesz a hatalom zökkenőmentes átadása.

Ezért az elkövetkező hetekben konzultálni fognak az aktuális kérdésekről - például Irakról és a pénzügyi mentőcsomagról - az Obama csapattal. Obama ezt megköszönve első sajtótájékoztatóján azt mondta: január 20-ig továbbra is egyetlen elnöke van az Egyesült Államoknak, és az George Bush.

Szombati rádióbeszédében hozzátette: az elnök gesztusa annak bizonyítéka, hogy Amerikában keményen összecsapnak a választások során és megkérdőjelezik egymás érveit, de a voksolás után összefognak a közjó érdekében.

A mai, négyszemközti találkozón egy hosszú listát néznek majd át - mondta a távozó Bush-kabinet főnöke, Josh Bolten, aki szerint Bush abba is beavatja utódját, mire készüljön fel a napi munka során. Az udvariaskodás azzal kezdődik majd, hogy a Bush-házaspár fogadja a Fehér ház főbejáratához érkező Obama-házaspárt és a két Obama-lányt. Laura Bush ezután körbevezeti Michelle Obamát és a két kislányt, a távozó és az érkező elnök pedig a kamerák előtt végigsétál a folyóson az Ovális Irodába.

Az is kiderült azonban, hogy Obama a baráti hangvétel ellenére azonnal hozzálát a Bush-örökség lebontásához. Átmeneti csapatának főnöke elmondta: végrehajtó jogkörét felhasználva, törvényerejű elnöki rendelettel - a kongresszusi jóváhagyást megelőzve - visszavonja a Bush-kormányzat több döntését. Így például az embriókon folytatot őssejtkutatást korlátozó vagy a külföldi segélyek esetén az abortuszról szóló tanácsadást tiltó döntést. Az Obama-stáb szerint Bush 200 rendeletét vizsgálják felül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri, a Manchester City spanyol Európa-bajnoka kapta a 2024-es Aranylabda-díjat. Lamine Yamal volt a legjobb fiatal játékos, Emiliano Martínez a legjobb kapus, Carlo Ancelotti a legjobb edző, a Real Madrid a legjobb csapat a férfi futball 2023–2024-es idényében. Harry Kane és Kylian Mbappé közösen kapták a Gerd Müller-díjat. A Real Madrid küldöttsége nem vett részt a gálán, tiltakozva amiatt, hogy nem Vinícius Júnior kapta a legnagyobb presztízsű díjat.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×