eur:
404.23
usd:
373.88
bux:
74122.77
2024. október 29. kedd Nárcisz

A haláltábor terveire bukkantak egy berlini lakásban

Az auschwitzi koncentrációs tábor továbbfejlesztésének terveire bukkantak egy berlini lakásban. A 28 sárguló tervrajzokon felismerhető egy gázkamra, egy krematórium, valamint barakképületek is láthatók.

A tervek 1941 és 1943 között készültek. A papírokon látható az egykori SS vezető, Heinrich Himmler zöld ceruzás aláírása is.

A szövetségi archívum berlini irodájának vezetője, Hans-Dieter Kreikamp azt mondta: a dokumentumok hiteles bizonyítékai az európai zsidóság ellen tervezett szisztematikus népirtás tervének.

Mint mondta, az is kiderül belőlük, hogy a nácik a holokausztot hamarabb kitervelték, mint ahogy azt a történészek eddig hitték, azaz nem az 1942-es wannsee-i konferencián, hanem annál korábban.

Kreikamp szerint a terveknek különleges jelentésük is van: kiderült belőlük, hogy bárki, aki részt vett a tábor tervezésében és építésében, annak tudnia kellett, hogy ott tömeges emberirtásra kerül sor.

A dokumentumok tanulságosak lehetnek a holokauszttagadók számára is, akik szerint a Lengyelországban, Krakkótól nem messze lévő Auschwitz "csak" egy munkatábor volt, ahol nem gázosították el az embereket.

A német Bild magazin által nyilvánosságra hozott tervrajzok egyike egy 1941 novemberéből származó "fertőtlenítő létesítmény" terve. A rajzon előbb egy "vetkőző szoba", majd egy "mosakodó, illetve zuhanyozó helyiség" és egy onnan nyíló "öltöző szoba" terve látható.

Az "öltöző szobából" két "előhelyiségre" nyílnak az ajtók, onnan pedig a "fertőtlenítőkön" keresztül egy "gázkamrába"; a felirat öles betűkkel szerepel a rajzon.

A 11,66-szor 11,20 méteres "gázkamra" teljességgel bizonyítja, hogy Auschwitzban embereket már akkor elgázosítottak.

Az Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábor a legnagyobb német megsemmisítő tábor volt, amely három fő táborból és 40-50 kisebb táborból állt. Nevét a közeli - dél-lengyelországi - Oswiecim német nevéről kapta. Az itt meggyilkolt áldozatok pontos száma nem ismert, a legújabb becslések 1,1-1,6 millióra teszik.

Címlapról ajánljuk
Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri, a Manchester City spanyol Európa-bajnoka kapta a 2024-es Aranylabda-díjat. Lamine Yamal volt a legjobb fiatal játékos, Emiliano Martínez a legjobb kapus, Carlo Ancelotti a legjobb edző, a Real Madrid a legjobb csapat a férfi futball 2023–2024-es idényében. Harry Kane és Kylian Mbappé közösen kapták a Gerd Müller-díjat. A Real Madrid küldöttsége nem vett részt a gálán, tiltakozva amiatt, hogy nem Vinícius Júnior kapta a legnagyobb presztízsű díjat.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×