eur:
404.24
usd:
373.86
bux:
74122.77
2024. október 29. kedd Nárcisz

Obama nem is akar annyira szakítani a múlttal?

A leendő amerikai elnök, a mindeddig a múlttal való gyökeres szakítást hirdető Barack Obama az első jelek szerint nem a múlttól való eltávolodást, hanem a korábbi demokrata mandarinok hatalmának helyreállítását választja - írta a The Washington Post elemzője.

Első, pénteki sajtótájékoztatója alatt Obama mögött Bill Clinton volt elnök kabinetjének több tagja és tanácsadója sorakozott fel, közöttük Bill Daley volt kereskedelmi miniszter, Bob Reich egykori munkaügyi miniszter, továbbá Larry Summers, Clinton pénzügyminisztere és Bob Rubin, aki ugyancsak a pénzügyi tárcát vezette a Clinton-évek alatt. Ott állt Laura Tyson, Bill Clinton gazdasági tanácsadóinak igazgatója és az Obama kabinetfőnöki felkérését elfogadó Rahm Emanuel, Clinton egykori közeli tanácsadója.

A The Washington Post szerint Obama első nyilatkozatát módfelett óvatos szóhasználat jellemezte. Állásfoglalását ismertetve a majdani elnök hangsúlyozta, hogy egyelőre nem ő az Egyesült Államok elnöke. "Ha az elnöki jelző óvatosságot jelent, a leendő vezető valóban elnöki volt" - írta Dana Milbank.

A kommentátor rámutatott: akárcsak George Bush elnök utóbbi hetekben mondott beszédei alatt, Obama első sajtónyilatkozatakor is esett a Dow Jones tőzsdei mutató. Obama azt ígérte, hogy átmeneti csapata szoros figyelemmel követi a gazdaság állapotát. A tőzsdei index beszéde elején aznap 255 pontos növekedést mutatott, beszéde végén a mutató 145 pontos szintre esett vissza.

A The Washington Post egy másik cikke azt hangsúlyozta, hogy a Bush-kormány és az Obama-stáb példa nélküli együttműködést mutat a hatalomátadás zökkenőmentességének biztosításában. Az újság kiemelte, hogy a hatalomváltásra nagyon nehéz körülmények között kerül sor, hiszen az Egyesült Államok két országban is háborúzik, a gazdasági válság teljes mértékben kibontakozott, és nem múlt el egy újabb terrortámadás veszélye.

Az elnökválasztási kampány éles hangneme után meglepő udvariasság tapasztalható a Fehér Ház és Obama között, aki korábban szinte minden beszédében kíméletlenül ostorozta George Bush elmúlt nyolc évi, szerinte kudarcot jelentő kormányzását.

Címlapról ajánljuk
Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri, a Manchester City spanyol Európa-bajnoka kapta a 2024-es Aranylabda-díjat. Lamine Yamal volt a legjobb fiatal játékos, Emiliano Martínez a legjobb kapus, Carlo Ancelotti a legjobb edző, a Real Madrid a legjobb csapat a férfi futball 2023–2024-es idényében. Harry Kane és Kylian Mbappé közösen kapták a Gerd Müller-díjat. A Real Madrid küldöttsége nem vett részt a gálán, tiltakozva amiatt, hogy nem Vinícius Júnior kapta a legnagyobb presztízsű díjat.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×